Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly – mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján.

Az OAH több mint 2000 ellenőrzést végzett tavaly, a létesítményekből 32 eseményt jelentettek, de ezek a nukleáris biztonságot nem érintették, a hétfokozatú nemzetközi skála alapján a legenyhébb, skála alatti besorolást kapták – jelentette be Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján.

„A hivatal tavaly decemberben kiadta a paksi atomerőmű 4-es blokkjának a 20 évre szóló üzemidő-hosszabbítási engedélyt. Az elmúlt évtizedek mérési eredményei, illetve az elemzések alapján a süllyedés hatásai nem fogják meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket” – közölte Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.

Az első három paksi blokk üzemidejének hosszabbításakor is vizsgálták a létesítmények süllyedését, de a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, így kiemelten kezelték a kérdést, emiatt szerepel a süllyedéssel kapcsolatban külön rendelkezés is a 4-es blokk engedélyében – jelezte.

Nem kapta volna meg azonban az üzemidő hosszabbítás-engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia hivatal bármilyen problémát észlelt volna – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Hullán Szabolcs felidézte hogy, az OAH 2017 márciusában kiadta a két új paksi blokk telephely-engedélyét. A beruházás ütemterve szerint 2018-ban érkezik majd be a hivatalhoz az új blokkok létesítési engedély-kérelme, valamint be kell nyújtani a fizikai védelmi tervet is.

A főigazgató-helyettes elmondta, hogy a hivatalhoz tavaly néhány felvonulási épület felépítésére érkezett engedélykérelem. Az OAH a kérelmet értékelte, de a szükséges egyeztetések után a fővállalkozó Roszatom úgy döntött, hogy a dokumentumokat visszaveszi javítás és kiegészítés céljából. Idén várható, hogy ezeket a kérelmeket újra előterjesztik, illetve további felvonulási épületekre is engedélyt fognak kérni.

Hullán Szabolcs kitért arra is, hogy a 2011-es fukusimai baleset után az európai uniós tagországokban kötelező volt célzott biztonsági felülvizsgálatot végezni, a program befejezése 2018-ra várható. Az OAH 46 intézkedést rendelt el a paksi atomerőműnél, ebből eddig 33 teljesítését fogadta el a hatóság.

Emlékeztetett arra is, hogy a felülvizsgálat azt állapította meg, az atomerőmű teljesen megfelel a legkorszerűbb követelményeknek, a végrehajtandó intézkedések a biztonsági tartalékok növelését szolgálják.

Az EU további, tematikus biztonsági felülvizsgálatot is elrendelt, amelynek középpontjában a nukleáris létesítmények öregedési folyamatainak kezelése áll. A magyar jelentést tavaly decemberben, határidőre benyújtották, a vizsgálat uniós szakasza idén tavasszal várható – mondta el Hullán Szabolcs.

Fichtinger Gyula főigazgató hangsúlyozta, folyamatos a hazai nukleáris terület nemzetközi értékelése. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója (IPPAS) 2013-ban megvizsgálta a magyarországi nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerét, majd tavaly újabb felülvizsgálatra került sor.

Ennek során a nemzetközi szakértők megállapították, hogy Magyarország jelentős előrehaladást ért el a korábbi misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában – emelte ki a főigazgató. Idén újra Magyarországra látogat a nemzetközi ügynökség szakértői delegációja. Azt értékelik majd, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló korábbi misszió után hogyan kezelte Magyarország a javaslatokat és észrevételeket.

Fichtinger Gyula a nemzetközi kapcsolatokról szólva egyebek mellett kitért arra, hogy kétoldalú kapcsolatokat létesítettek a finn, az orosz és a belorusz nukleáris hatóságokkal, mivel ezekben az országokban épül ugyanolyan típusú atomerőmű, mint Magyarországon. (MTI)