2018. június 8-án Pekingben egy sor stratégiai megállapodást írtak alá, amelyek az elkövetkező évtizedekre vonatkozóan meghatározzák Oroszország és Kína együttműködését az atomenergetika terén – tájékoztatott a Roszatom.

Az ünnepélyes aláírásra Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke között létrejött találkozó keretében került sor.

A megállapodáscsomagot az orosz és a kínai kormányfő a 2016. november 7-i, az atomenergia békés célú felhasználásával kapcsolatos stratégiai együttműködési nyilatkozatával összhangban dolgozták ki. A megállapodáscsomag a legjelentősebb az orosz-kínai atomenergetikai együttműködés történetében. Egyediségét az adja, hogy több csúcstechnológiai projektről van szó, amelyek egyedülállóak a világ nukleáris iparában – olvasható a Roszatom közleményében.

Az aláírással kezdetét veszi Oroszország és Kína nagyszabású együttműködési programja:

  1. A Tianwani Atomerőmű területén új blokkokat, a 7. és 8. számú blokkokat közösen építik a felek. Az adott projekt kapcsán kormányközi jegyzőkönyvet és keretszerződést írtak alá VVER-1200-as, 3+generációs reaktorok építésére vonatkozóan.
  2. Megállapodás született az orosz technológiájú atomerőművek kínai sorozatgyártásáról. Kormányközi jegyzőkönyvet és keretszerződést írtak alá két orosz technológiájú VVER-1200-as reaktorokblokk létesítéséről a Hszidapu Atomerőmű területén. Ezek a megállapodások lehetővé teszik további új blokkok létesítését.
  3. Együttműködnek a felek a kínai CFR600-as demonstrációs gyorsneutronos reaktor megépítésében, erről kormányközi megállapodást és keretszerződést írtak alá. Az orosz fél, amely nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a gyorsneutronos reaktorok fejlesztésében és működtetésében, részt vesz a demonstrációs reaktor konkrét részegységeinek beszállításában, szolgáltatások nyújtásában, illetve a fűtőanyag-ellátásban. Lényeges ennek kapcsán, hogy az CFR600 projektet kínai szakemberek fejlesztik. 
  4. Az orosz fél a kínai radioizotópos termoelektromos generátorokhoz izotópos hőfejlesztő blokkokat szállít, amelyeket a kínai űrprogram Hold-programjához használnak. 

„Oroszország és Kína a globális atomenergetikai ipar vezető államai. A megállapodások aláírása kiválóan példázza a kínai barátainkkal ápolt partneri viszony megerősítését. Régi és megbízható partnereinkkel, a kínai Atomenergia-ügynökséggel, a Kínai Energetikai Hivatallal és a CNNC állami atomenergetikai konszernnel a bizalom példátlan szintjére jutottunk. A tianwani telephelyen az orosz és a kínai szakemberek kialakították az atomerőművek közös tervezésének és építésének gyakorlatát.  Kínában folytatjuk a legmodernebb 3+ generációs blokkok építését, sőt, ma megállapodtunk arról, hogy új VVER-1200-as blokkok építését kezdjük el egy új telephelyen. Nagyszabású terveink vannak az atomenergetikai együttműködés további fejlesztésére, és nem csak a nagy teljesítményű atomerőművek terén” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.