A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,6 százalékkal, 256 milliárd forinttal nőtt márciusban, a tőkeáramlások eredője plusz 197 milliárd forint volt, a hónap végén a Bamosz-tagok 10 057 milliárd forintot kezeltek, 2523 milliárd forinttal többet, mint egy éve – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A pénzpiaci alapokhoz mintegy 6,4 milliárd forintnyi tőke áramlott, összességében 3,0 százalékkal nőtt a hónapban a vagyon értéke.

A kötvényalapokba 175 milliárd forint friss tőke érkezett márciusban, amely magasan kiemelkedik a kategóriák közül. Ennek döntő hányada, 167 milliárd forint a rövid futamidejű kötvényalapokban landolt. A hozamok csekély részben járultak hozzá a vagyonnövekedéshez, de így is 6,9 százalékos volt a havi növekedés a legnagyobb befektetési kategóriában.

A vegyes alapoktól 5,0 milliárdnyi tőke távozott, azonban ezt részben ellensúlyozta a hozamok kedvező alakulása, így a kategória vagyona 0,3 százalékkal emelkedett a múlt hónapban.

A kiegyensúlyozott vegyes alapokba 6,5 milliárd forint befektetés érkezett, de a másik két alkategóriánál tőkekiáramlás volt: az óvatos vegyes alapoktól 5,9 milliárdnyi, míg a dinamikus alapoktól 5,5 milliárdnyi tőke távozott.

A részvényalapokból 2,5 milliárd forintot vontak ki a befektetők, és az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 1,6 százalékkal esett.

A tőkevédett alapokba 3 milliárd forint áramlott be, aminek oka egy új alap megjelenése volt. A kategóriában lévő befektetések nettó eszközértéke 5,8 százalékkal nőtt, de a nagy növekedést az alacsony bázis segítette.

Az abszolút hozamú alapokból 5,2 milliárd forintos tőkekiáramlást regisztráltak. A negatív hozamok miatt a nettó eszközérték havi szinten 1,2 százalékkal, 1000 milliárd forint alá csökkent.

A származtatott alapokból márciusban 0,2 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a befektetők. A kedvezőtlen hozamok miatt a kategória vagyona 3,5 százalékkal csökkent.

Az ingatlanalapokból 2,0 milliárdnyi tőke távozott a hónap során. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,1 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategóriánál – derül ki a Bamosz összesítéséből.

Az árupiaci alapokból 1,2 milliárdnyi tőkét vontak ki a múlt hónapban. A kedvező hozamok ellenére a vagyon értéke 0,9 százalékkal esett februárhoz képest.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 28,6 milliárdos értékben, a vagyon pedig 3,2 százalékkal nőtt a hónap során.

A Bamosznak 25 tagja van, amelyek 12,9 ezermilliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 10 000 milliárd forintot befektetési alapokban.

(Forrás: MTI)