Az Európai Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el, amely kiegészíti és aktualizálja azokat az érvényben lévő kötelezettségeket, amelyek értelmében a munkavállalóknak tájékoztatást kell kapniuk a munkakörülményeikről.

A munkaerőpiacon egyre több nem szokványos típusú munkahely és szerződés található, ami azt jelenti, hogy egyre több munkavállalót fenyeget az a veszély, hogy nem érvényesülnek alapvető jogaik, beleértve azt a jogot, hogy tisztában legyenek munkafeltételeikkel. Ezért a javaslat új minimumkövetelményeket irányoz elő azzal a céllal, hogy valamennyi munkavállaló – beleértve az atipikus szerződéssel foglalkoztatott munkavállalókat is – kiszámíthatóbb és egyértelműbb munkakörülmények között dolgozhasson.

A javaslat olyan intézkedéseket is előirányoz, amelyek a munkáltatókra háruló adminisztratív terheket csökkentik, például az információk elektronikus benyújtása révén. Az új szabályok emellett egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak a vállalkozásoknak, aminek köszönhetően kevesebb lesz a joghézag és a belső piacon tisztességesebb lesz a verseny – mondta sajtótájékoztatóján Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos.

Az új javaslattal az irányelv hatálya alá kerülnek olyan foglalkoztatási formák, amelyek jelenleg kiesnek a szabályozások alól. Ide tartoznak a háztartási alkalmazottak, a marginális részmunkaidős munkavállalók vagy a nagyon rövid szerződéssel rendelkező munkavállalók, és a szabályozást az olyan új foglalkoztatási formákra is kiterjesztenék, mint a behívás alapján való alkalmazás, az utalványrendszerben való foglalkoztatás és a platformokon keresztül való foglalkoztatás.

Olyan új minimum jogokat is bevezet a tervezet, mint a változó munkaidő mellett foglalkoztatottak esetében a kiszámíthatóbb munkához való jog, egy biztosabb foglalkoztatásra való váltás kérelmezésének lehetősége, a kérelemre való írásbeli válaszhoz való jog, valamint a fizetésbe beleszámított kötelező képzéshez való jog. (MTI)