Az átlátható adózás tagországok közötti szabályozására, valamint liechtensteini és svájci magánszámlák adóelkerüléséről fogadtak el irányelvet uniós pénzügyminiszterek kedden az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsülésén (Ecofin) Brüsszelben.

A határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalatok esetében az uniós miniszterek által elfogadott kezdeményezés arra irányul, hogy minden uniós tagország automatikusan ossza meg az országában bejegyzett vállalatok adózási adatait az adóelkerülés megakadályozása érdekében – tájékoztatott közleményben az Európai Tanács az ülést követően.

A szabályozás lehetővé teszi, hogy a vállalatok alapadatain kívül szükség esetén további, részletes információkat is lekérhessenek egy másik országtól akár évekre visszamenően. A közlemény szerint az Európai Bizottság központi adatbázist kíván létrehozni, ahol tárolni fogják a megosztható vállalati és adózási adatokat. Az adatbázis minden tagország számmára hozzáférhető lesz – írja a közlemény.

A közös uniós adószabályozás biztosíték az adófizetők számára, hogy a határokon átnyúló vállalkozások esetében, az érvényben levő szabályozás szerint csak egy uniós tagországban kelljen adót fizetni.

Az új szabályozás 2017. január 1-jén lép érvénybe, addig a jelenleg hatályban levő adatmegosztási szabályozás marad kötelező a tagállamokra nézve.

Ezzel egy időben Liechtenstein, Svájc és az unió tagországai között a magánszemélyek adóelkerüléséről szóló egyezményt is jóváhagytak az érintett országok képviselői.

Az új adózási szabályozás ez esetben is lehetővé teszi magánszemélyek és számláik adatainak automatikus megosztását az érintett országok hatóságai között.

A megállapodás a 2004-ben elfogadott szabályozást frissíti fel, amelyben Liechtenstein és Svájc azt fogadta el, hogy az EU-s irányelveket alkalmazza a megtakarításokból származó jövedelem adóztatására vonatkozóan.

A tanács közleménye arról tájékoztatott, hogy San Marino esetében is azonos tartalmú megállapodást írtak alá az ülésen résztvevő miniszterek.

MTI