Idén január és július között a nettó bérek átlag 12,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók átlag 193 100 forintot vihettek haza havonta.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 290 500 forint volt júliusban – közölte a KSH. A nettó átlagkereset családi kedvezmény nélkül 193 100 forint volt, míg az adókedvezményt is figyelembe véve 200 900 forintot vihettek haza a hónapban a munkavállalók. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet.

Az idei első hét hónapban így a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 290 300 forint volt. A legmagasabb bruttónak a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban dolgozók örülhettek, az ő fizetési papírjukon átlag 571 900 forint szerepelt a január-júliusi időszakban, míg a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén alkalmazottak keresik, átlag 180 300 forintot.

Január és július között az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 193 100 forint volt. Idén az adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetet átlag 201 ezer forintra becsüli a KSH. A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,3 százalékos növekedése mellett a fizetések vásárlóértéke 10,1 százalékkal emelkedett.