A kiberbűnözés 2021-re évente 6 billió dollárjába kerül majd a világnak, szemben a 2015-ös 3 billió dollárral – olvasható a Cybersecurity Ventures 2017-es jelentésében.

Egy adatlopási incidens átlagosan 3,62 millió dollár kárt okoz a megtámadott vállalatnak. Habár ez a szám kisebb az előző évinél, a kutatás azt is megállapította, hogy az adatlopások átlagos mérete 1,8 százalékkal 24 ezer rekordra nőtt – írja a Computerworld.

A vállalatok egyre többet költenek kibervédelemre: a Gartner statisztikája szerint 2017-ben világszerte 86,4 milliárd dollárt, 7 százalékkal többet, mint 2016-ban. Az idén ez az összeg várhatóan 93 milliárd dollárra emelkedik.

Az információbiztonság zéró bizalom modellje kiszorítja a régi „az én házam az én váram” mentalitást, amelyet követve a vállalatok a peremek megvédésére fókuszáltak, miközben azt feltételezték, hogy ami a falakon belül van, nem jelenthet veszélyt, szabad hozzáférést kaphat.

A legarcátlanabb adatlopási incidensek közül néhány csupán azért történhetett meg, mert miután a hackerek áthatoltak a vállalati tűzfalakon, különösebb ellenállás nélkül mozoghattak a hálózaton belül.

Alapvető informatikai probléma, hogy túl sok dolgot futtatunk túlságosan nyitottan, sok automatikus kapcsolattal. Ha mindenben megbízunk, nincs esélyünk arra, hogy biztonságossá tegyük az infrastruktúrát.