Jelentősen átalakul a pályázati piac: a megszűnt támogatásoktól elvont pénzeket sikeres támogatásokhoz csoportosítják át. Újra elérhető lesz a népszerű adaptív innovációs eszközbeszerzési pályázat; a GINOP-2.1.8. Így közel kétezer cég juthat forráshoz.

Jelentősen átalakultak a pályázati források. Több olyan pályázattól is elvonták a pénzeket, ahol eddig gyenge volt az érdeklődés. Az elvont összegeket olyan kiírásokra csoportosították át, amelyeknél jelentős a túljegyzés vagy könnyen ki lehet osztani több tízmilliárd forintot – mondja Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

Innováció

Nagyon valószínű, hogy szeptember végével felfüggesztik a GINOP-2.1.2-es kutatás fejlesztési pályázatot, miután 21 milliárd forinttal megvágták a támogatási keretét. A felszabaduló összeget a GINOP-2.1.8 adaptív innováció pályázatra tette át a hatóság. Ez azért is fontos változás, mert jelenleg ez a pályázat be van zárva, így várhatóan újra meg fogják nyitni.

A pályázat nagyon népszerű volt, hiszen rövid időn alatt több mint 1600 nyertest hirdettek. A mostani keretemeléssel további kétezer új pályázatot is be lehet majd fogadni, várhatóan szeptembertől. Korábban 15 millió forintot lehetett kérni új eszköz beszerzésére, előreláthatóan ez így fog maradni most is.

Képzés

Változott a képzési pályázatok keretösszege is, 5 milliárdot helyeztek át a nagyvállalati képzési pályázatból a kkv-kat támogató kiírásra. A nagyvállalatoknak szánt keretösszeg ezáltal 13,52 milliárd forintra csökkent, az eddig beérkezett kérelmek összege mindössze 6,8 milliárd forint.

A kkv-knak viszont jól jön a keretemelés, hiszen eddig 15,5 milliárd forint értékben vannak bent kérelmek, a 13 milliárdos keretet pedig 18 milliárdig növelték. A bent lévő pályázók így hátra dőlhetnek, ha megfelelnek a kiírási feltételeknek biztos pénzhez jutnak.

Eszközbeszerzés

Szeptembertől egy teljesen új, nulla százalékos hitelprogram lesz elérhető 59,63 milliárd forint értékben. A kkv-k kamatmentesen tudnak tíz százalék önerővel akár 50 millió forintot felvenni hét éves futamidőre. A konstrukció a kezdő, most induló cégeket is támogatja, ők 25 millió forintot igényelhetnek.

A hitel egyik legfontosabb jellemzője, hogy a megvásárlandó eszközt elegendő fedezetbe vonni, nincs szükség egyéb kiegészítő biztosítékra. Első körben akár 1,5-2 ezer cég is gyorsan pénzhez juthat, de ha túl sokan jelentkeznek, további átcsoportosítások útján növelhető lesz a keretösszeg – véli a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Kapacitásbővítés

Az élelmiszeripari projekteket támogató kiírást 11 milliárd forinttal karcsúsították meg, a felszabaduló pénzt a jelenleg zárva lévő, de túljegyzett GINOP-1.2.1-es kapacitásbővítő pályázatra terelték. Várhatóan a keret átcsoportosítása tovább folytatódik, mivel az élelmiszeripari pályázatra évek óta kevesen jelentkeznek a szigorú feltételek miatt.

A Via Credit úgy véli, hogy ebben az esetben két megoldás jöhet szóba; a fel nem használt keretet tovább csökkenteni és korábbi népszerű pályázatokat újra megnyitni vagy az élelmiszeripari pályázat célközönségét bővíteni a kisvállalkozások felé. Mindkét hatás el fogja érni a várt hatást, rengeteg új cég jelentkezhet, amivel a keret gyorsan kifogyna.