Az elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszereket forgalmazó Salma Kft. raktárhelyiségeiben tartott ellenőrzést a Nébih. Az ellenőrök a helyszínen összesen több mint 4700 kiló terméket vontak ki a forgalomból, amelyek között jelentős mennyiségben voltak lejárt, illetve jogellenesen meghosszabbított lejáratú, hamisított élelmiszerek.

A budapesti székhelyű Salma Kft. élelmiszer-forgalmazó vállalkozás raktárhelyiségeiben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A társaság elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszerek forgalmazásával foglalkozott. A raktárhelyiségekben az ellenőrök jelentős mennyiségű lejárt élelmiszert találtak – írja közleményében a Nébih.

Emellett azt tapasztalták, hogy számos élelmiszer eredeti – az ellenőrzés időpontjában már lejárt – minőségmegőrzési idejét meghosszabbították a termékek magyar nyelvű címkéjén. A termékek között akadt olyan is, melynek eredeti minőségmegőrzési idejét eltávolították, így a magyar nyelvű címkén feltüntetett lejárati dátum nem volt ellenőrizhető. Az élelmiszer-vállalkozás a termékek eredetét igazoló, a nyomon követhetőséget biztosító dokumentációval sem rendelkezett.

A szakemberek az eljárás során 142 tételt, összesen 4766 kiló élelmiszert vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.