A két kategóriában odaítélt fődíjat a Komlói Tésztagyártó Szociális Szövetkezet, valamint a Mystic Nails Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. kapta meg.

Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott díjátadáson elmondta, hogy Magyarország az elmúlt időszakban rendkívüli megújuláson ment keresztül, ennek köszönhetően kialakult a munkaalapú gazdaság, az ország megerősödött és sikerült befektetésbarát környezetet teremteni.

Hozzátette, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy a magyar emberek ugyanolyan színvonalon éljenek és dolgozzanak, mint az unió fejlettebb államainak polgárai, a magyar vállalatok pedig hasonló eséllyel vegyenek részt a világpiaci versenyben, mint ezeknek az országoknak a cégei.

Marczinkó Zoltán István kiemelte, a magyar gazdaság fejlődését segíti az egykulcsos társasági adó és az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, Európa egyik legrugalmasabb munkatörvénykönyvének a kialakítása, a felsőoktatás átszervezése, illetve a német típusú duális szakképzési rendszer megvalósítása.

Hozzátette, a kormány a gazdaság kiegyensúlyozott növekedése mellett a versenyképesség javítására és a vállalkozások megerősítésére törekszik.

Marczinkó Zoltán István közölte, hogy 2019-től az Év Széchenyi Vállalkozása Díj a Pénzügyminisztérium kezdeményezésére három kategóriával bővült: az Év Felelős Üzleti Vállalkozása, Legsikeresebb Fiatal Vállalkozó és a Mobilitási Díj.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke elmondta, immár ötödik éve díjazzák a vállalkozásokat, hétfőn az elismerések átadásával pedig egyúttal Gróf Széchenyi István születésnapjára is emlékeznek, ugyanis a „legnagyobb magyar” 1791. szeptember 21-én született.

Gróf Széchenyi István politikus, író, polihisztor, közgazdász és a Batthyány-kormány közlekedési minisztere is volt, eszméinek és tevékenységének köszönhetően a modern Magyarország egyik megteremtőjeként tartják számon – fogalmazott az alapítvány elnöke.

Kiemelte, Gróf Széchenyi István egy nemzet érdekeit szolgálta, a Széchenyi családnak pedig ezt kell szem előtt tartania és folytatnia. Az alapítvány elnöke szerint ennek a folyamatnak az egyik példája az Év Széchenyi Vállalkozása Díj megalapítása és évenkénti átadása.

A fődíjat három kategóriában osztják ki: az évi ötvenmillió forint alatti, az évi ötvenmillió és ötszázmillió forint közötti, valamint az évi ötszáz millió forint fölötti árbevétellel rendelkező, pályázatot benyújtó vállalkozások között. Idén az utóbbi kategóriában nem osztottak ki díjat, jelentkezők hiányában.

Az első kategóriában a fődíjat a Komlói Tésztagyártó Szociális Szövetkezet, a másodikban pedig a Mystic Nails Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. vehette át.

Az év felelős üzleti vállalkozása a Pénzügyminisztérium támogatásával díj I. kategóriáját a LNX-Trend Kft., II. kategóriáját a Kayla Sun Kft. nyerte, a III. kategória nem került díjazásra.

További kategóriák:

 • Legsikeresebb fiatal vállalkozó a Pénzügyminisztérium támogatásával: Buzás Zsófia egyéni vállalkozó.
 • Mobilitási Díj a Pénzügyminisztériummal közösen alapítva: BÁV Faktor Zrt.
 • Innováció: Windcraft Development Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • Termelékenység: Globserver Stratégia- és Védelemkutatás Fejlesztő Kft.
 • Társadalmi felelősségvállalás: Térképvilág Térkép- és Útikönyv Kiadó és Kereskedelmi Kft.
 • A Széchenyi család különdíját a magyar hagyományok kiemelkedő őrzéséért és ápolásáért Tokay Rozália fafaragó művész kapta.
 • A Széchenyi család különdíja emlékplakettben részesült Mórucz István (Panyolium) egyéni vállalkozó.

Oklevelet kaptak:

 • Szakács András (PerfectKarpit)
 • Schanna Design (Stúdió Bt)
 • DAT Design And Trend Kft.
 • Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft.
 • Dr. Pukoli Dániel egyéni vállalkozó

(Forrás: MTI/PM, Gróf Széchenyi Család Alapítvány; Kabka Fotó)