A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2013 óta adományozza a kitüntetést olyan cégeknek, amelyek a munka és a magánélet egyensúlyát támogató működésükkel hozzájárulnak a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez, megkönnyítve ezzel a gyermekvállalást.

Nagyvállalati kategóriában a villamosiparral foglalkozó Grundfos Magyarország Gyártó Kft., közepes vállalat kategóriában a könyvvizsgálatot és adótanácsadást végző BPO AUDIT TAX Kft., kisvállalati kategóriában pedig az ipari mosógépeket és gőzfejlesztőket forgalmazó Bepatek Kft. nyerte el az elismerést.

Különdíjat kapott a vállalati tanácsadással foglalkozó ExxonMobil Üzletsegítő Központ Magyarország Kft. és a vegyipari alapanyagokat gyártó Celanese Magyarország Kft.

A fődíjasok és a különdíjasok mellett Családbarát vállalat címet vehetett át még 17 vállalat, köztük a Budapest Bank Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (Mol), az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Szerencsejáték Zrt. és a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a díj fővédnöke az átadó ünnepségen kijelentette: a kormány azon dolgozik, hogy minél jobb feltételeket teremtsen a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz, valamint a munka és a családi élet összeegyeztetéséhez. Ennek érdekében a kabinet számos családbarát intézkedést vezetett be, köztük a családi adózást, az otthonteremtési programot és a fiatal házasok segítését.

A családi adókedvezmény révén 2011-től 2019-ig több mint 2000 milliárd forint marad a kisgyermekes családoknál, 2017 januárjától átalakult a bölcsődei rendszer, valamint különféle támogatásokkal növelik a bölcsődei férőhelyek számát.

A miniszter kitért arra is, hogy a családok megerősítésének egyik fontos pillére a foglalkoztatás, mert a munkában állók számának növekedése javítja az ország teljesítményét, emeli a családok életszínvonalát. Az adatokat tekintve az eredmények jók, a kormányváltáshoz képest mintegy 780 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, emellett öt és fél éve töretlenül emelkednek a bérek is. Ma már a gazdaság fejlődése szempontjából az lett a fontos kérdés, hogy milyen új foglalkoztatáspolitikai eszközökkel lehet még több embert bevonni a munka világába.

(Forrás: MTI, Pénzügyminisztérium)