Az idén 33 pályázó 39 pályaműve érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet, az elismeréseket szerdán adták át a Vajdahunyadvárban.

Ebben az évben több mint 100 témakörben lehetett pályázni a cím elnyeréséért. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, a koronavírus-járvány a hazai termékek iránti kereslet növekedéséhez vezetett. Hozzátette, hogy a hazai vállalkozásokat, az általuk előállított termékeket láthatóvá kell tenni. Ebben kiemelt felelőssége van azoknak a civil szervezeteknek, amelyek célja a tudatos vásárlás, valamint a magyar termékek iránti kereslet előmozdítása. Ezt segíti az Érték és Minőség Nagydíj pályázat, amelynek tanúsító védjegyével ellátott termékekről elmondható, hogy előállításuk során figyeltek a természeti környezet védelmére, és betartották a legszigorúbb minőségbiztosítási előírásokat – mondta Latorcai János.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a koronavírus-járvány megmutatta az élelmiszer-önellátás fontosságát. Kijelentette, a magyar agráriumban további lehetőségek vannak, és fejlesztések révén akár 20-25 millió ember biztonságos ellátására is képes a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar. Az agrártárca államtitkára szólt arról, hogy az idei Érték és Minőség Nagydíj díjazottjainak több mint fele az agráriumhoz köthető. Lényegesnek nevezte, hogy a kitüntetett élelmiszerek mindegyike különös hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra, nem tartalmaznak káros összetevőket, allergén anyagokat. Az előállítók mindig figyelnek a különleges táplálkozást igénylők gondjainak megoldására és mindezeket oly módon valósítják meg, hogy az ízélmény se károsodjon.

Farkas Sándor közös érdeknek nevezte a hazai termelők és előállítók munkájának támogatását. Mint fogalmazott, a pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy Magyarország képes az önellátásra, de ehhez szükség van arra, hogy minél szélesebb fogyasztói kör keresse a hazai termékeket, és a hazai élelmiszerpiac egyre inkább igazodjon a magyar vásárlók elvárásaihoz. Az Agrárminisztérium segíti a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozásokat. A fogyasztók számára pedig biztosítani kell a tudatos választás lehetőségét, ezt segíti a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetése. Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is – fogalmazott az államtiktár.

Kiss Károlyné Ildikó, a pályázati rendszer alapítója elmondta, az Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegy mára széles körben elterjedt, megtestesíti és kifejezi Magyarország elismerését, elkötelezettségét az értékek és a tanúsított minőség iránt. A tanúsító védjegy valós értéket hordoz, és hozzájárul az erősebb magyar gazdaság megvalósulásához – mondta. Ismertette, hogy a díjnyertes pályázatok az ország 13 megyéjéből érkeztek, a nyertesek 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki székhelyű, a győztes pályázatok több mint 90 százaléka termékhez, megközelítően 10 százaléka szolgáltatáshoz kapcsolódik.

A díjazottak listája itt tekinthető meg.

(Forrás: MTI/AM Sajtóiroda, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)