Az idén 38 pályázó 41 pályázata érdemelte ki a kitüntető címet, közülük többen nívódíjban és különdíjban is részesültek.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a hazai vállalkozások sikeresen alkalmazkodtak a koronavírus-járvány miatt megváltozott körülményekhez, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság újraindulása gyors és dinamikus volt. Latorcai János kijelentette, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat valódi értékmérő a szigorú elbírálási rendszerének köszönhetően a díjazottak részt vállalnak a magyar gazdaság sikerében, másokat értékteremtésre késztetnek.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen rámutatott arra, hogy a magyar agrárium bebizonyította, krízishelyzetben is képes folyamatosan termelni, az ország ellátását biztosítani. A járvány megmutatta, hogy mit jelent a kiszolgáltatottság, mekkora jelentőségű az önellátásra való képesség. Sőt, az agrárium teljesítményével jelentősen hozzájárult külgazdaságunk sikeréhez – mondta. Felidézte: a mezőgazdaságban dolgozók, abból élők ma is – mint ahogyan régen is – innovatívak, a változó körülményekhez nap, mint nap alkalmazkodni képesek.

Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta: a kormány az elkövetkező években soha nem látott mértékű forrást biztosít vidékfejlesztésre, amelynek célja a vidéken élők helyzetének javítása, a helyben maradás elősegítése. Ez egy történelmi lehetőség az ágazat számára, hiszen olyan fejlesztéseket hajthat végre, amelyek révén Európa legfejlettebb mezőgazdasági termeléssel rendelkező országaihoz csatlakozhat. A beruházások új munkahelyeket teremtenek, erősítik a helyi közösségeket és a magyar vidék fejlődése új lendületet kap – vélekedett az államtitkár.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer alapítója elmondta: az idén 30 százalékkal nőtt a díjazottak száma, pályázatot az ország egész területéről és Erdélyből adtak be. Az idei díjazottak többsége kis- és középvállalkozás, de mikrovállalkozások is bizonyították, hogy képesek világszínvonalú termékek előállítására, szolgáltatásra.

Az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer ráirányítja a pályázatra benyújtott áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalára, és elősegíti a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását.

Idén az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát és vele a Kitüntető címet 41 pályázat érdemelte ki. A legkiemelkedőbb pályázatok közül 12-en, munkájuk külön elismeréseként értékes különdíjakban is részesültek. A díjazottak többségének közel 60%-a rendelkezik már valamilyen minősítéssel. A díjazottak az ország kilenc régiójából érkeztek, egy pályázat pedig Erdélyből. A nyertesek 27%-a budapesti, 71%-a pedig vidéki székhelyű.

Az idei díjazottak között többségében kis-és középvállalkozás található, de pozitív előrelépés, hogy mikró vállalkozások is bebizonyították, hogy képesek, akár világszínvonalú produktumok előállítására, szolgáltatások nyújtására. A gazdaság és kultúra területéről érkező pályázatok mintegy 11 főcsoport, több, mint 50 termék/szolgáltatás típus bemutatásával mutatták meg alkotó erejüket, kreativitásukat. A győztes pályázatok több mint 88%-a a kézzel fogható termékek körébe sorolható, míg 12%-a kapcsolódik valamilyen szolgáltatáshoz.

A hagyományoknak megfelelően idén is az agráriumhoz köthető a legnépesebb pályázói csoport; a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek fontos és értékes produktumok, melyek nem csak mennyiségben, hanem minőségben is képesek felvenni a versenyt a külföldi vetélytársakkal. Második helyen a kozmetikai termékek főcsoportjába érkezett a legtöbb pályázat. Itt a környezetkímélő megoldásokkal előállított és csomagolt, kizárólag jó minőségű természetes alapanyagok felhasználásával készült termékeket díjazták. A ruházati termékek az egyre növekvő, tudatos vásárlói igények kielégítésére készültek. A bútor, lakás és irodai felszerelések személyre szabva és gyártva, generációkon átívelő, tartós megoldást jelentenek. A díjazott építőipari szolgáltatás és technológia-fejlesztés korunk egyik legnagyobb és egyre nagyobb kihívására – a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítására – nyújt innovatív megoldást. A győztes informatikai pályázat a kicsik és átlagostól eltérő képességekkel bíró fiatalok részére kínál oktatással egybekötött szórakozást. A táplálék kiegészítők fontosságára az elmúlt egy esztendő is rávilágított. Az ehhez kapcsolódó nyertes pályázatoknál a gyógynövények kapták a főszerepet. A szolgáltatások terén díjazott belgyógyászati módszertan ötvözi a mai fejlett, modern medicina, a modern diagnosztikai és gyógyszeres kutatások mellett az ősi gyógymódok, természetes hatóanyagok és hatásosságuk adta lehetőségeket. Továbbá elismerésben részesült még egy kulturális rendezvénysorozat is, amely az elmúlt nehéz időszak ismeretében külön öröm volt a pályázat kiírói számára.

A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát és ezzel együtt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Cím viselését. A védjegyhasználatot magyar és angol nyelvű, kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe egyedi Érték és Minőség Nagydíj emblémával díszített trófea.

Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok:

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a Panyolai Szilvórium Zrt. érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a Natics Laboratories Kft. kapta a NATICS LA NUIT 0.05% Retinal +C-vitamin szérum kifejlesztéséért.

Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat az Edelholz Faipari Kft. és a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. közösen benyújtott Tömör tölgy feldolgozott faipari termékek megnevezésű pályázatért kapta.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíjat a NASTE BAU Kft. érdemelte ki a Tájépítés, parképítés önjáró kertészeti robotokkal a humánerőforrás kiegészítése és pótlása érdekében című pályázatáért.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat év Felfedezettje különdíjat a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat a Bükki Gyógynövény Kft. és az erdélyi Pityóka Gyár SRL. kapta.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíjat Bartha Márton, az erdélyi mezőpaniti Therézia Prodcom Kft. alapító vezérigazgatója vehette át.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat a TV2 Hírigazgatóság műsorainak szerkesztőségei, a Kossuth Rádió aktuális műsorainak szerkesztősége, az ORIGO gazdasági szerkesztősége és a METROPOL szerkesztősége érdemelte ki.

(Forrás: MTI/AM Sajtóiroda, Fotó: Fekete István)