Átadták a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot Békéscsabán szerdán, amelyet a Modern városok program (MVP) részeként közel kétmilliárd forintból valósítottak meg két év alatt.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes átadón elmondta, a beruházás jó példa arra, hogy az Ipar 4.0-ban megfogalmazott célok elérhetőek. Országos szinten ugyanis 30 százalékkal nőtt az e területre jelentkező diákok száma a tavalyi évhez képest, pedig a nyomdaipari ágazat zuhanó pályán volt, „már majdnem lemondtunk róla”.

Kifejtette, az Ipar 4.0 megvalósításának alappillére volt a humán oldal „rendezése”. Egyrészt közel 30 százalékos bérfejlesztést adtak – differenciált módon, minősítési rendszer alapján – az oktatóknak; másrészt általános ösztöndíjat a diákoknak.

Fejlesztették rendszerszinten a képzéseket is. A korábban nevesített 740 szakma közül 177 alapszakma maradt meg; a képzési tartalom meghatározásába bevonták a gazdasági szereplőket is, létrejöttek az ágazati készségtanácsok. Ennek eredményeként új ágazat született, a kreatív iparág, amelynek egyik szakiránya lett a nyomdaipar.

Emellett megállapodtak az egyetemekkel is, létrejöttek az okleveles technikusi képzések, amelyek emelik a szakképzés minőségét és társadalmi elismertségét – sorolta.

Az utolsó pillér a 21. századi környezet megteremtése. A békéscsabai központban valamennyi elem megvalósul – húzta alá.

Szarvas Péter polgármester a nyomda- és csomagolóipar fellegvárának nevezte Békéscsabát, és kijelentette, a befizetett iparűzési adóból, az elmúlt időszakban nemcsak a nagy-, hanem a közepes méretű nyomdaipari cégek is erősödni tudtak. (Békéscsabán 33 nyomdaipari vállalkozás működik.)

Hozzátette, a megvalósult beruházás jelzi, hogy Békéscsabán nemcsak „születnek az ötletek”, hanem meg is valósítják azokat.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója kiemelte, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikumában Európa legmodernebb nyomdaipari képző központja jött létre, amely a „nemzet javát, az ország iparát szolgálja”.

Hozzátette, a Gál Ferenc Egyetemmel kötött megállapodás eredményeként diákjaik egészen az egyetemi mesterképzésig juthatnak el, miközben a szakmájuk biztos egzisztenciát jelent számukra.

A 2019 őszén indult beruházás során a békési megyeszékhelyen 700 millió forintból alakították ki a tanműhelyt, ahova közel egymilliárd forint értékben szerezték be a gépeket és eszközöket. A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Szent-Györgyi Albert Technikum kollégiumát 300 millió forintból újították fel.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: BEOL.hu/Imre György)