A Millenniumi díjakkal közel 20 éve ismeri el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézményeket, valamint az innovatív projekteket és cégeket.

A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek, „ott vannak a szeren”, a sportinnovációban éppúgy, mint a nemzetközi szinten is versenyképes egészségügyi innovatív vállalkozások mezőnyében – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken a szellemi tulajdon világnapján, a Millenniumi díjak átadásán.

A díjat idén a Co&Co Designcommunication, a MOME EcoLab, az Innomed Medical Zrt. és a Microsec Zrt. kapta. Az elismeréseket Cseresnyés Péter és Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke adták át.

Cseresnyés Péter kitért arra is, hogy április 26-a a szellemi tulajdon védelmét biztosító rendszer ünnepe is, a magyarok több mint 120 éve támaszkodhatnak a hivatalra. A szellemi tulajdon védelme segíti hozzá az alkotókat ahhoz, hogy a kutatásra vagy terméképítésre fordított erőfeszítéseik megtérülhessenek, ezzel is alkotásra motiválva a kreatív elméket – mondta.

A világnap témája idén a szellemi tulajdon és a sport kapcsolata. A kiemelkedő szellemi és fizikai teljesítmény napjainkra összefonódott egymással – hangsúlyozta. A számtalan innovációs megoldás, ami a sportágak és a sportruházatok kapcsán megszületett, a lélegző anyagoktól a csúcsteljesítményt segítő futócipőkig, ma már az átlagember életét is segítheti. Mindez lehetetlen volna a kifejlesztett megoldásokhoz kapcsolódó szellemi tulajdon oltalma nélkül.

Ezen a napon az iparjogvédelmi hatóságok és szerzői jogi hatóságok világszerte változatos programokkal, rendezvényekkel irányítják rá a figyelmet a kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók eredményeire – ismertette. A tudomány és az alkotás világában a szellemi tulajdon tölti be ugyanazt a szerepet, amit a sportban a szabálykönyvek és a bírók által érvényesített fair play szellem. Az SZTNH ugyanezért felel: a kiválóság és az elsőség tiszteletéért, a valóban legnagyszerűbb eredmény elismerésért – összegezte az államtitkár.

Pomázi Gyula arról beszélt, hogy a szerzői jog és az iparjogvédelem folyamatosan jelen van a társadalom életében. Segítséget nyújt, hogy a saját képességeit mindenki erkölcsileg és gazdaságilag elismert módon bontakoztathassa ki.

A globalizáció világában az emberi elme és találékonyság marad az egyetlen olyan erőforrás, amely korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll – mondta. Míg azonban a természeti erőforrások nagyobb része csekélyebb munkával is közvetlenül a gazdaság szolgálatába állítható, addig a szellemi alkotások létrehozása jellemzően csak jól képzett és művelt emberfőktől várható. Az elnök emlékeztetett: a hivatal felügyeletét 2018 május óta az ITM látja el, az SZTNH feladata, hogy hatósági munkájával és szolgáltatásaival a kreatív megoldásokat létrehozó magánszemélyek és innovatív vállalkozások számára megfelelő támogatást adjon. Ebben szorosan együtt kívánnak működni az innovációs intézményrendszer többi szereplőjével.

Kitért arra is, hogy az európai szabadalom iránt világszerte növekvő igény jól tükrözi a régió technológiai innováció és k+f terén betöltött szerepét, a magyar jogosultak által benyújtott európai szabadalmi bejelentések száma tavaly több mint negyedével nőtt, az elmúlt 10 évben is kedvezően alakult. A Magyarországon hatályos szabadalmak száma tavaly év végén több mint 9 százalékos éves növekedést mutatva meghaladta a 28 ezret – sorolta. Az adatok alapján szerinte Magyarország jelentős, azonban a számok abszolút értékét nézve csak részben kiaknázott innovációs potenciállal rendelkezik.

Bor Máté, a magyar fejlesztésű Teqball – az asztalon játszott futball – sportágépítésért felelős vezetője a díjátadón elmondta: komolyan veszik, hogy a termékeik le legyenek védve, számos szabadalmi és védjegy oltalmuk van folyamatban. Újabb asztal kifejlesztésén dolgoznak, ezt az év második felében tervezik piacra vinni. Számos országban jelentek meg hamisított teqball-asztalok – jelezte. A cégnek Magyarország mellett Írországban, Luxemburgban és az Egyesült Államokban vannak irodái. Öt éve indultak, eddig 50 országba adták el termékeiket, 110 munkatársuk van. Már 30 országban működik hivatalos teqball-szövetség, jelenleg 80 országban tárgyalnak nemzeti szövetségek létrehozásáról. Tárgyalnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal is a magyar sportág, a teqball olimpiai sportággá nyilvánításról – mondta.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000-ben tartott közgyűlésén döntött arról, hogy minden év április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja. A Millenniumi díjat az SZTNH jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke alapította a magyar Millennium évében.

(Forrás: MTI, fotó: Nánási László)