Az idén 7 díjazott vette át a Millenniumi Díj kitüntetést a szellemitulajdon-védelem területén végzett kiemelkedő tevékenységért – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartott ünnepségen a Cirko Film – Másképp Alapítvány, az Élet és Tudomány hetilap, a Magyar Design Kulturális Alapítvány, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontja, a REGIO Játékkereskedelmi Kft., a Sanofi gyógyszergyár, illetve a Tankcsapda zenekar vehette át az elismeréseket.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal a millennium évében, 2000-ben alapította meg a Millenniumi Díjat, amely a szellemi tulajdon védelmében példaadó intézmények, szervezetek kitüntetésére szolgál.

A díj megalapítása óta eltelt két évtized alatt – a most díjazottakkal együtt – 83 kiemelkedő magyar szellemi és kulturális műhely részesült a kitüntetésben, jellemzően értékes szellemi tulajdoni portfólióval rendelkező vállalatok, kutatóhelyek, kulturális intézmények, szellemi alkotóműhelyek.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke kiemelte, azon dolgoznak, hogy a gazdaság újraindítása során minél többen szerezzenek oltalmat újításuknak, és ne hagyják, hogy szemfüles külföldi vállalatok húzzanak hasznot az innovációikból.

Hozzátette, a hazai bejelentők szellemitulajdon-védelmi aktivitása az elmúlt években felívelő pályán mozog, a nemzeti úton benyújtott iparjogvédelmi bejelentések száma szinte mindegyik oltalmi forma esetében növekedett, ugyanakkor még mindig van lemaradás az európai átlagtól az iparjogvédelmi oltalmak számosságát tekintve.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, a szellemi tulajdon megléte a vállalkozások versenyképességének meghatározó eleme, a magyar gazdaság újraindításának is az egyik kulcsa, hogy a magyar vállalkozások ötletei, a technológiai fejlesztések, az innováció, mint a versenyképességet meghatározó tényezők, utat törjenek a piac irányába.

(Forrás: MTI, fotó: SZTNH/Móricz-Sabján Simon)