Huszonnyolc szálloda és tizenegy étterem kapott Magyar Turizmus Minőségi Díjat a 2018-as pályázaton, velük együtt már 104 szolgáltató, köztük 75 szálloda és 29 étterem jogosult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által alapított védjegy használatára.

Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója a díjátadó ünnepségen elmondta, a tavalyi pályázatra rekord számú, 41 szolgáltató jelentkezett, a 2018-as év pedig az egész turizmust tekintve is rekordévnek számított. Az MTÜ tájékoztatása szerint a magyar kereskedelmi szálláshelyeknek tavaly 12,5 millió vendégük volt, a vendégéjszakák száma pedig csaknem elérte a 31 milliót. Az igazgató megjegyezte, az idén újragondolják és átalakítják a díjat, a pályázatban nagy hangsúlyt kap majd az élményalapú turizmus.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, míg korábban a külföldi turisták gyakran azért látogattak el Magyarországra, mert itt szerintük minden olcsó, ma már azért választják úti céljuknak az országot, mert az itt elérhető szolgáltatások, az itt található szállodák és éttermek minőséget képviselnek. Ebben a szemléletformálásban pedig nagy szerepe volt a Magyar Turizmus Minőségi Díjnak is.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot 2006 óta, évente hirdeti meg az MTÜ. A díj három évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a Q-logó, és a cím használatára. Az érvényességi idő alatt a díjazottaknál bármikor végezhetnek utóellenőrzést, indokolt esetben a díj vissza is vonható.

A 2018. évi pályázaton eredményes turisztikai szolgáltatók

Szállodák: Avalon Resort & Spa, Miskolctapolca; Barack Thermal Hotel & Spa, Tiszakécske; Budapest Airport Hotel Stáció Wellness és Konferencia, Vecsés; Corinthia Hotel Budapest, Budapest; Danubius Health Spa Resort Aqua, Hévíz; Danubius Health Spa Resort Hévíz, Hévíz; Danubius Hotel Helia, Budapest; Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont, Kecskemét; Greenfield Hotel Golf & Spa, Bükfürdő; Hilton Budapest, Budapest; Hotel Kumánia, Kisújszállás; Hotel Nemzeti Budapest MGallery by Sofitel, Budapest; Kristály Imperial Hotel & Esterházy Étterem, Tata; Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz; Mamaison Hotel Andrássy, Budapest; Mercure Budapest City Center, Budapest; Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók; NaturMed Hotel Carbona, Hévíz; Novotel Szeged, Szeged; Opera Garden Hotel & Apartments, Budapest; Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa, Zalakaros; Radisson Blu Béke Hotel, Budapest; Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár; Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak, Szilvásvárad; Thermal Hotel Balance, Lenti; Thermal Hotel Visegrád, Visegrád; Varázslatos Bambara, Felsőtárkány; Wellness Hotel Katalin, Gyenesdiás

Éttermek: Ízlelő a családbarát étterem, Szekszárd; Kukorica Csárda Balatonföldvár, Balatonföldvár; Lázár Lovaspark, Domony; Park Étterem, Berekfürdő; Tanyacsárda, Lajosmizse; Tenkes Csárda, Csarnóta; Tercia Étterem Fertőendréd, Fertőendréd; Tercia Hubertus Étterem és Panzió, Sopron; Tercia Kópháza Étterem és Panzió, Kópháza; Vadvirág Étterem, Kozárd; Zsolnay Kávéház, Budapest

(Forrás: MTI, MTÜ)