Átadták az első alkalommal meghirdetett Magyar Ipari Célgép Nagydíj felhívás elismeréseit hétfőn Budapesten.

A rendezvény megnyitóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára a gép- és berendezésgyártást a magyar gazdaság egyik legfontosabb területének nevezte. Gulyás Tibor szerint a belföldi gépgyártók kilátásai kedvezőek, hiszen a növekedési várakozások javulásával bővülnek a megrendeléseik, és számíthatnak a kormány támogatására is.

A kiírást megszervező Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) elnöke úgy véli, hogy a gépész szakma fellendülésének nyitánya lehet a rendezvény. A járvány miatti korlátozások épp mostanában értek véget, márpedig a személyes találkozás a mérnökök számára is nélkülözhetetlen – hangsúlyozta Takács János.

A Chemplex Kft. tulajdonosa a díj ötletgazdájaként egyetértett a kapcsolatépítés jelentőségével, de ezen felül – mint mondta – az is indokolta a pályázatot, hogy javítani kell a gépészmérnöki szakma megbecsültségét. Művészeket ismer mindenki, de mérnököket alig – tette hozzá Sipos Sándor.

A szakmai díjakat a Packer Palackozógépgyártó és Forgalmazó Kft., a Losonczi Innovation Kft., a Korrektgép Kft., a Schaeffer Savaria Kft., az AQ Anton Kft., valamint az év célgéptervezőjeként Pallósi Péter nyerte el. Különdíjat kapott az Unitech Industries Kft., a Vision Expert Kft., a Mobil-Mechanika Mérnök Kft. és az Innopress Kft.

A zsűri vizsgálta, hogy milyen innovációs érték testesül meg a pályaművekben, mennyire versenyképesek, milyen gazdasági előnyöket hoznak a bemutatott termékek, mennyire korszerű a tervezési munka. Üzemeltetési, karbantartási, környezetvédelmi szempontokat szintén figyelembe vettek.

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Tamás)