A idén is átadta a Klasszis 2019 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek a Privátbankár.hu. A díjakat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján lehetett elnyerni.

Az év alapkezelője az OTP Alapkezelő, az év portfólió-menedzsere Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő munkatársa, az év feltörekvő portfólió-menedzsere pedig Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő munkatársa lett.

A Budapesti Értéktőzsde különdíját, az év legjobb hazai részvénybefektető alapja címet a K&H Navigátor Alap (a K&H Befektetési Alapkezelő alapja) kapta.

A különböző piaci kategóriákban 17 további díjat osztottak ki konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül az OTP, az Erste és a Hold (korábban Concorde) Alapkezelő három-három első díjat nyert el, a K&H Alapkezelő és az MKB-Pannónia kettőt. Első díjat nyert még az Aegon, a Diófa, a Marketprog és a Raiffeisen alapkezelők egy-egy alapja is. A díjazottak teljes listája itt található.

A befektetési alapok szerepe fontos a megtakarítások kezelésében, a bennük őrzött vagyon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint február végére mintegy 6300 milliárd forintra emelkedett. Ez a megtakarítás az ágazatnak kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék.

A Privátbankár.hu közleménye megjegyzi, hogy a nemzetközi statisztikák szerint Magyarország a közép-kelet-európai országok mezőnyében igen kedvező helyen áll, mind a befektetési alapok nettó eszközértékét, mind a bejegyzett alapok számát tekintve. Az ország népességéhez viszonyítva kezelt vagyon nagyobb a lengyelországinál is, a fejlett nyugat-európai országokhoz képest viszont Magyarország nagyon lemaradt, az ágazat még komoly fejlődés előtt áll.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint befektetési jegyekben a lakosság pénzügyi eszközeinek 8,0 százaléka állt, megközelítette a 4200 milliárd forintot. Közvetlenül tőzsdei részvényekben viszont csak 819 milliárd forintot tartottak az állampolgárok.

(Forrás: MTI, fotó: Privátbankár.hu)