A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek, a kormány letörte az inflációt az egyszámjegyű tartományba, és a magyar állampapírok iránti befektetői bizalom is töretlen – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő Top 200 gálaestjén.

Elmondta: a magyar gazdaság kezd kilábalni abból a nehéz időszakból, amelyet a koronavírus-járvány, a háború és a megemelkedett infláció okozott. Teljesítménye a kedvezőtlen geopolitikai környezet ellenére a járvány előtti szintet már 5 százalékkal múlja felül, míg az uniós átlag 3,5 százalékon áll.

Véget ért a négy negyedéven át tartó technikai recesszió Magyarországon, a gazdaság harmadik negyedévben visszatért a növekedési pályára. Válságról ugyanakkor nem beszélhetünk, mert a gazdasági visszaesés nem járt tömeges munkanélküliséggel – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a másik pozitív hír, hogy sikerült egyszámjegyű tartományba szorítani az inflációt, az „első számú közellenséget”. Jó pályán haladunk, hiszen ha az infláció csökkenésével ismét pozitív tartományba fordultak a reálbérek, akkor ez a GDP felhasználói oldalán 50 százalékos súlyt képviselő fogyasztás növekedését hozza, amely további lendületet ad a növekedésnek – fogalmazott.

Kedvező jelnek nevezte, hogy folyamatosan javul az ország egyensúlyi helyzete, a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérlege. A gazdaság szerkezete erős, a munkaerőpiac feszes, 4,7 millióan dolgoznak, így az Európai Unióan Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség – sorolta az eredményeket.

Export tekintetében is jól állunk, 2023-ban újabb kiviteli rekord születhet – jelezte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály méltatta, hogy a Figyelő Top 200 listáján szereplő vállalatok tavaly rekordnyereséget értek el, az ő teljesítményük biztosíthatja a magyar gazdasági növekedés alapjait.

A tárcavezető a gazdasági szereplők előtt álló kihívások között említette a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térnyerését a vállalati működésben, a digitalizációt, a zöld átállást, valamint az elektromobiliást, amely a következő időszakban az egyik legfontosabb, a magyar gazdasági szerkezetét módosító elem lesz.

Szajlai Csaba, a Mediaworks gazdasági divízióvezetője a megjelenteket köszöntve elmondta: bármilyen meglepő, 2022-ben a nagyvállalati kör 50 százalékkal növelte az árbevételét Magyarországon, ami nagyobb volt, mint az infláció.

A Figyelő TOP200-as listájának 2022-es első négy helye változatlan maradt 2021-hez képest. Az első tíz között azonban három új cég jelent meg, megváltoztatva a tavalyi sorrendet.

A gálán az alábbi vállalatok kaptak díjat:

  • Az év vállalata – MOL Nyrt.
  • Az év pénzügyi vállalkozása – MBH Bank Nyrt.
  • Az év innovatív vállalata – Zollner Kft.
  • OPTEN Stabilitás Díj – Bonafarm Zrt.
  • Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – MEDITOP Gyógyszeripari Kft.
  • NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Unitef’83 Zrt.

(Forrás: MTI, Figyelő, fotó: Bruzák Noémi)