Átadták az elsősorban tűzoltójárművek gyártásával és felújításával foglalkozó, állami tulajdonú BM Heros Zrt. gyártóközpontját, valamint Kaposvár új oktatási és innovációs műhelyét a somogyi megyeszékhelyen.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az eseményen azt mondta: a másfél milliárd forintból épített, regionális szervizként és tanműhelyként is szolgáló létesítmény az első vállalkozás a város 32 hektáros keleti ipari parkjában, ahová gépiparban érdekelt társaságok betelepülését várják.

Kaposvár mindig a gazdaság erősítését helyezte a fókuszba, ennek tükrében épült a várost az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út, továbbá épültek és újultak meg az iparterületek – közölte. Jelezte: folyik a város 21. századi újraiparosítási programja annak érdekében, hogy minden kaposvári dolgozhasson, többet kereshessen, jobban élhessen.

A politikus az Innovációs és Technológiai Minisztérium félmilliárd forintos támogatásával kialakított oktatóműhelyről elmondta: a lehető legkorszerűbb műszerekkel felszerelt helyiség egyaránt segíti a szakképzést, az Óbudai Egyetem villamosmérnök-, valamint a Szent István Egyetem gépészmérnökképzését.

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy egy új ipari park épül Kaposváron. Szólt arról, hogy az iparosítási törekvések európai uniós, magyarországi és helyi, kaposvári szinten egybeesnek. Utalt rá, az Európai Bizottság a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus tervezésénél megfogalmazta, hogy az ipar reneszánszára van szükség Európában. Magyarország 2016 óta az Irinyi-terv mentén fejleszti iparát, célul tűzte ki, hogy 2030-ra az össztermékének 30 százaléka az iparból fog származni, és Kaposvár is egyre többet tesz iparának fejlesztéséért. Az iparnak van egy, a többi ágazathoz nem hasonlító húzóhatása, minden száz ipari munkahely további száz másik munkahely létrehozását eredményezi – mutatott rá.

Rajnai Attila, a BM Heros vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalat a gyártási portfólió, a kapacitás bővítése, termékeik egyre magasabb színvonalú gyártása, a nemzetgazdaság erősítése, a nemzetközi piacra lépés érdekében, továbbá a Kaposváron beinduló mérnökképzés hatására döntött a kaposvári beruházás mellett.

Hozzátette: a vállalat arra törekszik, hogy a piaci igények felmérése után lehetőleg saját fejlesztésű, tervezésű, gyártású járműveket állítson elő magyar munkavállalókkal, magyar beszállítókkal, alvállalkozókkal úgy, hogy a termékekben minél magasabb legyen a hazai hozzáadott érték.

Rajnai Attila beszámolt arról, hogy a kaposvári gyárba első körben 20 dolgozót vettek fel, számuk a megrendelések függvényében elérheti a százat.

A vezérigazgató korábban az MTI-nek elmondta: a BM Heros a tűzoltójárművek mellett mentőgépjárműveket, más gépjárműveket, speciális eszközöket, konténereket is gyárt, és igyekszik portfólióját folyamatosan bővíteni.

A vállalat évente 150 szóló, 100 csuklós busz, 50 midibusz gyártását és 400 különféle jármű szervizelését tervezi Kaposváron.

Rajnai Attila a gyártóközpont átadásakor hangsúlyozta, a cég újabb üzemegységek létesítését tervezi, a lehetséges helyszínek között Kaposvár is szerepel.

A beruházó Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) csoport az átadással összefüggésben Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkárt idézve azt írta, hogy „az elmúlt évek nagyszabású ipariingatlan-fejlesztési projektjei és telekértékesítési ügyletei igazolták a Nemzeti Ipari Park Hálózat létjogosultságát és a kormány ehhez fűződő várakozásait”.

Az államtitkár szerint az állami tulajdonú NIPÜF-csoport stabil bázist jelent a gazdaság újraindításához. Munkahelyeket teremt, elősegíti, hogy az ügyfelei is munkahelyeket hozzanak létre, projektjei megrendelést biztosítanak az építőiparnak, a folyamatban lévő tárgyalások és szerződéskötések nyomán újabb ipari fejlesztések valósulnak meg, és a beruházásai gazdaságilag kevésbé dinamikus térségek felzárkózásához is hozzájárulnak.

Kiss László, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a NIPÜF-csoport már a most átadott csarnok júniusi bokrétaünnepsége óta is minden területen „organikus növekedést” ért el. Újabb helyszíneken indítottak fejlesztéseket, új leányvállalat megalapításával bővült a munkatársaik száma.

„Mostanra 326 hektárnyi fejlesztési terület adásvételét bonyolítottuk le, illetve csaknem 184 ezer négyzetméternyi csarnokot hasznosítottunk hosszú távú bérleti szerződések keretében – tette hozzá.

A NIPÜF-csoport kitért rá, hogy a kaposvári fejlesztés során nemcsak a bérlő BM Heros Zrt. egyedi igényeit, hanem az energiahatékonyságot és a fenntartható megoldások alkalmazását is szem előtt tartotta.

„Így a nagy teherbírású ipari padló, valamint a nagy méretű szekcionált kapuk mellett a korszerű szigetelés és a takarékos LED világítás is az épület fő jellemzői közé tartozik” – jegyezték meg.

A nyilvános cégadatok szerint a BM Heros Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben 4,5 millárd forint, adózott nyeresége 351 millió forint volt.

(Forrás: MTI, fotó: BM Heros)