2020-ban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA)a járványhelyzet ellenére 907 projekt megvalósításához járult hozzá. Most gálarendezvényen adták át a legjobbaknak járó díjakat.

A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója adta át.

A díjazottak:

  • Az év legnagyobb zöldmezős beruházása: SEMCORP Hungary
  • Az év üzleti terjeszkedése: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
  • Az év munkahelyteremtő vállalata: Lenovo Manufacturing Hungary Kft.
  • Az év kiválósági központja: Diligent Governance Hungary Kft.
  • Az év üzleti szolgáltatóközpont beruházása: Support Services Group Europe
  • Az év K+F befektetése: ARM Hungary Kft.
  • Az év ipari parkja: Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft.
  • Az év beszállítója: Hirschler Glas Kft.

Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, a tavalyi beruházási rekord pedig újabb bizonyítéka annak, hogy sikeres a kormány hosszútávú politikai és gazdasági stratégiája – jelentette ki Szijjártó Péter a rendezvényen.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly a világgazdaság „fekete éve” volt. Globális szinten a volumen nagyjából 5 százalékkal esett vissza, több mint 110 millió ember veszítette el a munkáját és mintegy 42 százalékkal csökkent a közvetlen tőkeberuházások értéke világszerte.

Hangsúlyozta, hogy miközben 2020-ban gyárbezárásokról, tömeges elbocsátásokról szóltak a nemzetközi hírek, addig Magyarországon sikerült újra beruházási rekordot dönteni. A kormány olyan választ adott a gazdasági kihívásokra, amely szembement a fősodorral, nem volt hajlandó elfogadni azt, hogy mindenképp tömeges munkanélküliséget fog eredményezni a válság.

„Hittünk abban, hogy a kormány, a vállalatok és az emberek összefogásával nem pusztán meg tudjuk ezt előzni, hanem olyan jó rajtpozíciót tudunk fogni, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az újra visszatérő piaci keresletből fakadó versenynek a magyar cégek győztesei lehessenek” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy rekordösszegű költségvetési forrást mobilizáltak 1435 vállalat beruházásának támogatása érdekében, ennek nyomán pedig tavaly megdőlt a rekord, s jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban.

Hozzátette, napjainkban 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor. „Ez újabb bizonyítéka annak, hogy sikeres a hosszú távú politikai és gazdasági stratégiánk, amelynek külgazdaságra vonatkozó lába abszolút a nemzeti érdek érvényesítésére összpontosít” – mondta.

A miniszter a külgazdasági stratégia kiegyensúlyozottságára példaként hozta fel, hogy tavaly a legnagyobb értékben kínai cégek fektettek be Magyarországon, de szám szerint a legtöbb külföldi beruházás Németországból érkezett, míg a legtöbb munkahelyet az amerikai vállalatok hozták létre hazánkban.

Kijelentette, hogy a magyar tulajdonban lévő vállalatok adják a nemzetgazdaság lelkét, és az utóbbi 10-11 év során jelentősen megnőtt az erejük és a szerepük is, a versenyképesség növelését célzó tavalyi és idei pályázatokon is több száz ilyen cég vett részt sikerrel.

Végezetül hangsúlyozta: reális esély van arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

(Forrás: HIPA, MTI, fotó: Kovács Attila)