Idén másodszor adták át a Fenntartható fejlődésért díjakat a fenntarthatóság területén tett kiemelkedő vállalati, vezetői és személyes teljesítmények elismeréseként.

A díjat a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) adta. Az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) magyarországi szervezete 2007-ben alakult, a magyar GDP 30 százalékát adó és mintegy 430 ezer embert foglalkoztató vállalatok első számú vezetőinek üzleti fóruma, 82 vállalati tagja van.

Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke a díjátadón rámutatott: az ENSZ jelentése szerint már csak 12 év van a klímaváltozás megállítására, amelyhez elengedhetetlen a fenntartható működés az üzleti életben is. A BCSDH az üzleti szféra számára két pontból álló ajánlást fogalmazott meg: az első pont szerint üzleti modellváltásra van szükség a fenntartható termékek és szolgáltatások versenyképessé tételéhez. A második pedig a fogyasztók szemléletváltása – mondta.

Doreswamy Nandkishore, a Nestlé SA korábbi ügyvezető alelnöke előadásában rámutatott: nagy változások korában a szervezetek túlélése attól függ, hogy képesek-e alkalmazkodni és változni. A vezetők elsődleges felelőssége a fenntartható értékteremtés – tette hozzá.

A Fenntartható jövőért díj nyertese 2018-ban változásvezető kategóriában Molnár Ferenc (Ilcsi Szépítő Füvek) lett, vezető nő kategória nyertesei Demeter Bubalo Zdravka (Mol), Urbán Anita (Grundfos), Verő Barbara (Nestlé) és Vörös Mónika (Unilever). A legjobb üzleti megoldás díjat a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. digitális iroda programja, a Heineken Zrt. műanyagmentes-komposztálható pohár programja és a Mol Nyrt. autómegosztó programja nyerték.

(Forrás: MTI, kép: BCSDH)