Asztana Közép-Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő városa, a magyar vállalatoknak és pénzügyi szereplőknek számos területen kínálhat lehetőségeket – emelte ki Varga Mihály a kazah főváros polgármesterével, Bakhyt Sultanovval folytatott megbeszélését követően.

A pénzügyminiszter elmondta: a kazah fél komoly érdeklődést mutat a vízipari együttműködés iránt, ami az ágazatban működő magyar cégek külpiacra lépését segítheti.

Hazánk Kazahsztán egyetlen stratégiai partnere a kelet-közép-európai régióban, Kazahsztán pedig az egyedüli stratégiai partnerünk Közép-Ázsiában – hangsúlyozta Varga Mihály. A gazdasági kapcsolataink fejlődését jelzi, hogy a kétoldalú külkereskedelmi forgalom emelkedése idén is folytatódott, 2018 első nyolc hónapjában a teljes áruforgalom 30 százalék felett bővült, meghaladva az ötszázmillió dollárt.

A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat tovább kell erősíteni. Ehhez jó alapot ad a tavaly júniusban elindított Asztana-Budapest légi járat, illetve a 2017-es asztanai világkiállításon létrejött számos üzleti megállapodás – tette hozzá a miniszter. Kiemelte, hogy az olajipari együttműködésen kívül sikeres projektek kezdődtek vízipari, mezőgazdasági, gyógyszeripari és gépgyártási területen is, emellett Asztana okosváros megoldásai magyar szempontból is példaértékűek lehetnek.

A magyar pénzügyi és gazdasági szereplők számára szintén lehetőségeket kínál az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ, amely meghatározó pénzügyi szerepet tölthet be a jövőben Közép-Ázsia, Kína és Európa között – mondta el Varga Mihály, aki kifejtette, hogy az Eximbank 420 millió euró országlimittel rendelkezik az országra, amely teljes egészében a magyar vállalkozások piacra lépését támogatja.

Bakhyt Sultanov 2018 szeptembere óta irányítja Kazahszán fővárosát, a korábbi pénzügyminiszter első hivatalos külföldi látogatása Budapestre vezetett – tájékoztatott Varga Mihály, aki szerint ez is jelzi a kapcsolatok további elmélyítésének szándékát.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)