Nem volt jó éve tavaly a mezőgazdaságnak, a nyári aszály a legtöbb szántóföldi növényt megtizedelte, és ennek hatását az áruházak vásárlói is megérezték a pénztárcájukon.

Tavaly Magyarországon 132 ezer hektáron termesztettek gabonát, amely 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az időjárás miatt a betakarított termény a termőterületnél is nagyobb mértékben csökkent. A különféle gabonákból összesen 15,8 millió tonna került a raktárakba, 15,7 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben.

A csökkenést elsősorban a betakarított kukoricamennyiség 27 százalékos visszaesése okozta. A nyár eleji hőség és a csapadékhiány miatt közel 2,8 millió tonnával kevesebb kukorica termett a 2014-es rekordterméshez viszonyítva. A búza mennyisége a vetésterület 7,6 százalékos csökkenése ellenére az előző évi szinten maradt. Összesen 5,3 millió tonnát takarítottak be az országban.

A szántóföldi növények közül a burgonya esetében csökkent még a termőterület. A tavaly ezzel a céllal megművelt 18 ezer hektár 13 százalékos visszaesést jelent. A termés ennél nagyobb mértékben, 27 százalékkal 412 ezer tonnára csökkent, s ennek hatásával a boltokban is szembesülhettünk tavaly.

A többi növény esetében ugyan nőtt a termőterület, a szárazság azonban ezeket sem kímélte. Napraforgóból például 3,6 százalékkal nagyobb területről (615 ezer hektár) 1,5 millió tonnát takarítottak be, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Repcéből 3,8 százalékkal nagyobb területen 17 százalékkal kevesebb (584 ezer tonna) termett.