Szabályos volt a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vagyongazdálkodása, a pénzügyi-számviteli és az ellenőrzési feladatok ellátása – közölte az ÁSZ.

Az MTÜ működésének szabályozottsága ugyanakkor nem volt megfelelő az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése alapján.

Az ÁSZ hétfői közleménye szerint a nemrég zárult vizsgálat megfelelőnek találta a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlását, az ügynökség vagyongazdálkodása és a vagyon nyilvántartása szabályszerű volt, vagyona megőrizte értékét.

A vagyongazdálkodással összefüggő feladat- és hatásköröket, felelősségi viszonyokat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-nél a jogszabályi előírások figyelembevételével alakították ki az ÁSZ szerint.

A pénzügyi-számviteli és az ellenőrzési feladatok ellátása keretében a bevételek és ráfordítások elszámolása szabályszerűen történt, az éves beszámolókat a törvényi előírásoknak megfelelően készítették el és tették közzé.

Apénzügyi lízing értékéről az adatszolgáltatást az államháztartási miniszter felé nem teljesítették. Megállapították azt is, hogy a számviteli politika hiányossága és az önköltségszámítási szabályzat hiánya miatt a társaság működésének szabályozottsága nem felelt meg az előírásoknak, a szolgáltatások önköltségét a szabályozási hiányossággal összefüggésben utókalkulációval nem támasztották alá.

Az ÁSZ a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója számára három javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. (MTI)