Eredményes az unió által létrehozott diplomás-pályakövető rendszer (dpr), amelynek adatai segítik a pályaválasztás előtt állók, a felsőoktatási intézmények és a kormány döntéshozatalát is – közölte az Állami Számvevőszék csütörtökön.

Az ÁSZ ellenőrzése az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Oktatási Hivatal – mint az Educatio Kft. jogutódja -, valamint hat kiválasztott felsőoktatási intézmény – Budapesti Corvinus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szent István Egyetem, Zsigmond Király Főiskola – dpr-ének működtetését értékelte a 2011. január 1. és 2015. október 31. közötti időszakot illetően.

A dpr létrehozásában és működtetésben résztvevő szervezetek tervezési, koordinációs, fejlesztési, valamint monitoring mechanizmusait a kitűzött célokkal összhangban, eredményesen látták el. A tervezési és koordinációs mechanizmusok növelték a dpr eredményességét, a központi tervezések, különösen a szakmai tervezés keretében kidolgozott módszertani iránymutatások, a központi és intézményi szintek közti aktív együttműködés jelentősen elősegítették a diplomás pályakövetés céljainak megvalósulását – írták.

A dpr segítette a pályaválasztás előtt állók döntéseit: a tanulók online alkalmazás használatával megismerkedhettek a felsőoktatási szakok karrierlehetőségeivel. Az érintett felsőoktatási intézményeknek a dpr visszajelzést adott a képzés minőségéről, másfelől az adatokat felhasználták stratégiai döntésekhez is.

A rendszer eredményei az Emmi döntéshozatalában is hasznosultak, azonban az információk felhasználásának eredményeit nem dokumentálták minden évben.

Az ÁSZ ellenőrzésével párhuzamosan a bolgár és román számvevőszék is hasonló témában végzett ellenőrzést, a közös tapasztalatokról nemzetközi tanulmány készül. (MTI)