Eladná a felszámoló az eredetileg lakberendezési áruháznak épült Material Centert. Jelenleg a közel 20 ezer négyzetméteres épület alig ötödét használják bérlők, az irányár messze elmarad a pláza becsült értékétől.

Pályázatot írt ki a Budapest XIII. kerületében található Material Centerre a tulajdonos céget, a Material Építő és Design Center Kft.-t felszámoló B&B Gazdasági Tanácsadó Kft. A Róbert Károly körúton, a Váci és a Lehel út között nagyjából félúton álló épület becsült értéke 5,15 milliárd forint, ám ennyiért, sőt az eddigi meghirdetések alkalmával ennél kevesebbért sem akadt vevő az ingatlanra – bár érdeklődő a korábbi közlések szerint azért több is akadt. A felszámoló ezúttal 3,68 milliárd forintot szeretne kapni a plázáért, az érdeklődők április 23. május 9. között tehetnek ajánlatot.

A Material Centert 2006-ban adták át és eredetileg lakberendezési áruháznak épült. A környéken azonban már akkor is jó néhány hasonló profilú üzlet működött, így többek között egy Kika áruház és a Domus, utóbbit azonban 2011-ben bezárták be. A Material Center sem bírta a versenyt és ugyancsak rosszul jött 2008-as válság, amely visszavetette a lakásvásárlási kedvet és ezzel együtt a bútorok iránt is csökkent a kereslet. Az épület ezért 2009-ben profilt váltott.

A Material Centert az utóbbi években irodaházként, illetve konferencia, egészségügyi és sportszolgáltatásokra adták bérbe, az épület kihasználtága azonban továbbra is alacsony maradt. Az elképzelések között szerepelt előbb egy ruházati-, később egy búrot outlet áruház kialakítása, de ezekből végül nem lett semmi. A földszint plusz hét emeletes, a felszín alatt mínusz három szintes épület összalapterülete csaknem 20 ezer négyzetméter, amelyből jelenleg a G-Kart Team Sportegyesület bérel háromezer négyzetmétert a mínusz hármas parkoló szinten, ahol gokart pályát üzemeltet. A szerződés határozott időre, 2021 végéig szól.

Az ötödik emeleten bérel 1447 négyzetmétert a Fitness Factory Management Kft., amely egy fitneszközpontot működtet 2021 nyaráig, vagy opcionálisan akár plusz öt évig, ha úgy akarja. Mindezeken túl az első emeleten bérel 120 négyzetméter irodaterületet határozatlan idejű szerződéssel a Saxon Kft. Vagyis összességében jelenleg az épület kevesebb mint negyedét sikerült bérbeadással hasznosítani.

A Material Építő és Design Center Kft. tulajdonosa a cipruson bejegyzett Formentera Trading Ltd, korábbi közlésekből azonban tudható, hogy a beruházás mögött az izraeli hátterű Metropolitan Építő Kft. állt. A beruáházást a CIB finanszírozta, az épületet azóta is a bank 30 millió eurós és egy másik, 800 millió forintra szóló jelzáloga terheli. A nyilán az euró árfolyamával együtt elszálló törlesztőrészleteket a kihasználatlan Material Center nem tudta kitermelni, a tulajdonos Material Építő és Design Center Kft. felszámolását 2014 őszén rendelte el a bíróság.