Hamarosan indul a meggy¬szüret, ezzel megkezdődik az évek óta megszokott vita a felvásárlási árakról. A szakmaközi szervezet és a termelők többsége 180-200 forintos összegben határozná meg a kilónkénti átvételi árat, azonban sokan 300-350 forintot várnak a gyümölcs kilójáért.

Várhatóan 180-200 forintos kilogrammonkénti meggyfelvásárlási árra tesz javaslatot az ültetvény- és termésfelmérések alapján a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) – mondta a Magyar Időknek Ledó Ferenc, a terméktanács elnöke.

A tavaszi fagyok miatt 62-65 ezer tonna közötti mennyiséget szüretelhetnek idén a gazdák, ami jócskán elmarad a tavalyi rekordmagas, 90 ezer tonnás terméstől.

A szakember az idén kidolgozott árprognózis rendszerrel kapcsolatban elmondta: a Fruit­Veb elismert szakmaközi szervezetként az ültetvényfelmérések alapján meghatározhatja az irányárat, figyelembe véve, hogy se a termelő, se a feldolgozó ne járjon rosszul.

Ennek az elvnek a mentén alakították ki a legalacsonyabb, 180 forintos ajánlott árat, ennél az összegnél ugyanis még nyereséges lehet a termelő. A maximum 200-210 forintos ajánlott kilogrammonkénti ár pedig – a piaci viszonyokat tekintve – még megéri a feldolgozóknak.

A termelők egy része ugyanakkor nem fogadja el az ajánlott árat, a piaci szereplők szerint sokan jóval magasabb összegért, 300-350 forintért adnák át a feldolgozónak a termést.