A magyarok kétharmada a lakásárak további emelkedésére számít, ám ez a nagy többséget (80 százalék) nem aggasztja, különösen, hogy a legtöbben nem is terveznek ingatlanvásárlást a következő időszakban.

Tavalyhoz hasonlóan idén is a megkérdezettek 67 százaléka gondolja, hogy tovább emelkednek az árak a lakáspiacon – derül ki a Genertel felméréséből. Az ingatlanok drágulása ugyanakkor nem aggaszt annyi embert, mint tavaly: csak a válaszadók 18 százalékát zavarja (tavaly 32 százalékot), vélhetően amiatt, mert a tavalyi 40 százalékhoz képest idén már 56 százalék válaszolta azt, hogy biztosan nem vesz ingatlant.  Csupán 44 százalék tervez lakásvásárlást, vagy felújítást idén vagy jövőre. A válaszadók 21 százaléka (tavaly 18 százalék) úgy véli, hogy jól jár a lakásárak növekedésével, ez az a réteg, akik árulják az ingatlanjukat és remélik, hogy a magas ár ellenére is tudnak vevőt találni.

Egy kérdés érintette a bérleti díjakat: bár a megkérdezettek csupán 7 százaléka albérlő, de többségüket – 83 százalék – nem meglepő módon rosszul érinti az ingatlanok bérleti díjának emelkedése. A megkérdezettek döntő része (93 százalék) lakástulajdonos, így őket ez a kérdés nem érintette. Tavalyhoz képest csökkent valamelyest azok aránya, akik vásárolnának ingatlant befektetési céllal, a tavalyi 70 helyett most 64,5 százalék mondott igent, 24,3 százalék kizárta ezt a lehetőséget, a fennmaradó 11,2 százalék pedig nem tudta megmondani.

Meglepő válaszok érkeztek a biztosítást érintő kérdésekre. A Genertel előzőleg végzett felméréseihez képest most megfontoltabbnak, tudatosabbnak tűnnek a válaszadók. Azok közül, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, 66 százalék állítja azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén, hogy azt nemrég kötötte vagy éppen ellenőrizte. A fennmaradó 7 százalék nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával, 7 százalék nem rendelkezik biztosítással.

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a lakásbiztosítás díjak növekedni fognak-e a lakásárak miatt. A válaszadók 61 százaléka szerint igen, 19 százalék szerint nincs hatással a lakásár a biztosításra, a fennmaradóak pedig nem tudtak érdemben választ adni. Változás tavalyhoz képest, hogy többen vannak azok, akik szeretnének kedvezőbb, azaz olcsóbb lakásbiztosítási díjakat: 46 helyett idén 65 százalék örülne némi csökkenésnek.