Jól fognak keresni a hazai kkv-k a következő egy évben. A vállalkozások átlagosan 6,9 százalékos árbevétel és 4,6 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek.

Úgy tűnik, nem lesznek anyagi gondjaik a hazai vállalkozásoknak a következő egy évben. A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégvezetők pénzügyeik jövőbeni alakulásáról. A vállalkozások átlagosan 6,9 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak, ami nagymértékben felülmúlja az előző negyedévi 5,6 százalékos várakozást.

Ugyan a vállalkozások többsége (53 százalék) továbbra is 0-6 százalék közötti bevétel-növekedéssel tervez, de az ennél is magasabb, 6 százalék feletti bővülést valószínűsítő cégek aránya egy éve trendszerűen nő. Jelenleg a cégek több mint harmada (35 százalék) vár ilyen magas árbevételt, miközben a jelenleginél alacsonyabb bevétellel a kkv-k mindössze 6 százaléka számol – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek bevétel várakozása két csoportra szakadt. Míg a mikro- és kisvállalkozások átlagosan 6,8 százalékos bővüléssel terveznek, addig a középvállalkozásoknál ez az arány 8,3 százalék, ami jelentős, 3,4 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Ágazati szinten a kereskedelmi szektor számít a legmagasabb, 7,3 százalékos árbevétel-növekedésre, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belföldi kereslet, valamint a tavasszal megszüntetett vasárnapi boltzár áll. Az ipari cégek esetében csökkent egyedül a várt bevétel nagysága (7,9 százalékról 7,1 százalékra), holott félévkor ők voltak a legoptimistábbak.

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek, 3,6-ról 4,6 százalékra ugrott a várt profit mértéke. A különböző méretű cégek általában igen eltérő mértékű profitbővüléssel számolnak, most azonban rendkívül egységes képet mutat a szektor: a kisvállalkozások átlagosan 4,4 százalékos, a középvállalkozások 4,5, míg a mikrovállalkozások 4,7 százalékos eredménynövekedéssel számolnak. A szektorok közül a szolgáltató cégek terveznek a legmagasabb, 5 százalékos profitbővüléssel, míg a félévkor legoptimistább ipari cégek várakozása a nyereség esetében is csökkent, szám szerint 4,6-ról 3,7 százalékra.