Sok még a teendő, amíg rá lehet majd csatlakoztatni az online pénztárgépeket az adóhatóság szerverére. Romániában jelenleg 2018 a határidő.

Fáradalmasnak nevezte az online pénztárgépek bevezetéséről szóló tárgyalásokat Bogdan Stan, a román Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke – ezzel válaszolt az e-kasszák késlekedését firtató kérdésre.

A még Dacian Cioloş vezette kormány adta ki a 2016/98-as sürgősségi rendeletet, amely 2018-ig kitolta azt a határidőt, amikortól az ország valamennyi pénztárgépét egységes informatikai rendszerbe kapcsolják – írja a Krónika.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Krónika megkeresésére Ambrus Attila, az ANAF Kovászna megyei kirendeltségének vezetője. Mint rámutatott, komoly műszaki hátteret kell kidolgozni, hogy egy rendszerbe kössék a pénztárgépeket, többek között azt is meg kell oldani, hogy a piaci árusok is rácsatlakozhassanak.

Vagyis mindenütt internet-lefedettségre, modemre lesz szükség. Valójában az ellenőrök munkájában nem hoz változást, ám a szürke- és a feketegazdaságot kifehérítheti.

Ambrus Attila úgy látja, jelenleg még megkockáztathatják a kereskedők, hogy fél öt után nem használják a kasszagépet, abban bízva, hogy lejárt az ellenőrök munkaideje, és nem érik tetten őket.

Ám ha bevezetik az egységes rendszert, minden tranzakció nyomon követhetővé válik, és feltűnik, ha a gép nincs használatban. Az igazgató emlékeztetett, hogy az elektronikus pénztárgép már kötelező, és Kovászna megyében mindenki eleget is tett ennek a kötelezettségének.