Tavaly több mint félmillió pótdíjfizetésre felszólító levelet küldött ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A csekkek kétharmada magyar autósoknak ment, de arányaiban mégis a külföldi sofőrök bliccelnek többet a hazai sztrádákon.

Autópályán arányaiban többet bliccelnek a Magyarországon átutazó külföldiek, mint a hazai autósok. Előbbi körnek négy, utóbbinak három százaléka nem fizet a sztrádák használata után – írta a Világgazdaság. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató adata alapján a legtöbb gond a románokkal van, a bliccelések harmadát ők követik el. Az elmúlt évben 2014-hez képest mintegy félmillióval több, összesen ötmillió e-matricát vásároltak külföldiek, ez 19,4 milliárd forint bevételt hozott, az idei első félévben 1,7 millió e-matricából 7,6 milliárd forint jött be.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató 2015-ben 516 ezer pótdíjfizetésre felszólító levelet küldött ki, kétharmadát magyarországi, egyharmadát külföldi címre, a magyaroktól 4,46 milliárd, a külföldiektől valamivel több, mint egymilliárd forintot szedtek be. A cég 23 országban tud eljárni és nemzetközi behajtóirodák segítségével 50 százalékra növelte a külföldi behajtás hatékonyságát, míg a magyaroknál ez a mutató 75-80 százalékon áll.