Áprilisban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,5, a belföldi vendégeké 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a szálláshelyek bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal.

A külföldi vendégek 1 millió 19 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett.

Az Egyesült Államokból, Csehországból és az Egyesült Királyságból érkező forgalom 21, 18, illetve 15 százalékkal gyarapodott, Olaszország és Ausztria esetében mérsékeltebb, 7,0, illetve 1,1 százalékos volt a bővülés; az orosz és német turisták 36, illetve 10 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek 793 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, az általuk eltöltött éjszakáké 7,9 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal emelkedett, 52,6 százalékos volt.

2015. április 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2579 volt, a kiadható férőhelyek száma meghaladta a 238 ezret. A működő egységek száma 2,5 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban, a férőhelyeké gyakorlatilag nem változott.

A fontosabb adatokat az alábbi táblázat foglalja össze (forrás: KSH).