Áprilisban az export volumene 8,4, az importé 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet; a mérleg 16 millió euróval, 497 millió euróra csökkent – derül ki a KSH pénteken közzétett részletes jelentéséből.

Áprilisban a kivitel értéke 7,7 milliárd euró, a behozatalé 7,2 milliárd euró volt, az előbbi 8,8, az utóbbi 9,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A 497 millió eurós többlet 37 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt 534 millió eurónál

A közúti járművek kivitele közel harmadával bővült, legfőképp az egyesült államokbeli és a német relációnak köszönhetően.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, az importé 6,9 százalékkal emelkedett. Az energiahordozók importvolumene 12 százalékkal nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,0, az importé 2,4 százalékkal emelkedett. A gabona és gabonakészítmény kivitele több mint másfélszeresére emelkedett, amiben az alacsony bázis is közrejátszott.

Számottevően nőtt az állati takarmány mindkét irányú forgalma, jelentősen csökkent ugyanakkor a hús és húskészítmény, a kávé, tea, kakaó, fűszer exportja és importja, illetőleg a kisebb részarányú dohány és dohányáru kivitele.