A természeti csapásokból származó globális kárérték nem haladta meg az átlagot 2015-ben, sőt, messze alatta maradt az Aon kárérték elemzése szerint.

Tavaly 300 különálló globális hatású természeti káresemény következett be, szemben az elmúlt 15 évben mért 269-es átlaggal. Kárérték szempontjából nem lehet ilyen kiugró növekedésről beszélni, sőt, a 35 milliárd dollárra rúgó összérték nem csak 31 százalékkal maradt alatta az átlagnak, de 2009 óta a legalacsonyabb mért adat.

Ezzel együtt immár nem 2014 számít a legmelegebb évnek 1880 óta, a 2015-ös év ebben is rekordot döntött – olvasható a Biztosítási Szemlében.

A fenti adatok csak a biztosított kárértékre vonatkozóan irányadók, ez pedig az összes kárérték mindösszesen 28 százalékát teszik ki, nagyjából megfelelve az elmúlt 10 év átlagának. Továbbra is probléma, hogy a penetráció eloszlása nem egységes.

Az öt legnagyobb káreseményből négy az ebből a szempontból nézve jó értékekkel rendelkező Egyesült Államok területén kívül következett be, azonban a kárértéket tekintve a top 10-es listába sem kerültek be. Összehasonlításképpen: az USA-ban történt a káresetek 32 százaléka, az ezekből származó érték az összes biztosított kárérték 60 százalékát teszi ki.

Aggodalomra ad okot, hogy bár a nagyobb mennyiségű káresemény nem vezetett nagyobb pénzügyi veszteségekhez, az átlagnál húsz százalékkal több, 31 olyan katasztrófa következett be, melyek önmagukban is milliárdos károkat okoztak, sőt az is csak negyedszerre fordul elő 1980 óta, hogy a harmincat meghaladja ez a szám.