A néppárti Antonio Tajanit (képünkön) választották meg kedden az Európai Parlament elnökének a képviselők az uniós testület strasbourgi plenáris ülésén.

Az olasz politikust a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.

A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt.

Magyar képviselők mondták

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): „Elvárjuk, hogy az EP változatlanul a legalapvetőbb európai érték, a társadalmi és nemzetközi szolidaritás iránt elkötelezetten végezze munkáját. A szavazás eredménye egyben tükrözi a parlament többségének erős politikai szándékát az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére; remélem, az Európai Néppárt is levonja ebből a megfelelő következtetést és kizárja soraiból a Fideszt.”

Újhelyi István (S&D, MSZP): „Martin Schulz tekintélyt és súlyt adott az Európai Parlamentnek, bízunk benne, hogy Antonio Tajani követni fogja ebben. Elvárjuk az új vezetőtől, hogy minden erejével állja útját az európai közösséget szétverni akaró politikai szándékoknak, érkezzen az Európán kívülről vagy épp a saját, néppárti baráti köréből. A turizmusért felelős európai politikusként mindenképpen üdvözlöm az új elnök elhivatottságát a turisztikai szektor irányában.”

Balczó Zoltán (Független, Jobbik): „A szokásos nagykoalíciós néppárti-szocialista háttéralku az EP elnökének megválasztásakor nem működött, így valódi voksolásra került sor. Az új elnöktől elvárható, hogy parlamenti funkcióját részrehajlás nélkül gyakorolja, és szakítson Martin Schulz felfogásával, aki  politikusi karrierjét építve a nemzetközi színtéren parlamenti felhatalmazás nélküli nyilatkozatokat tett.”