A kartellről értesülő vállalkozások gyakran azért nem fordulnak a versenyhivatalhoz, mert tartanak a retorzióktól. A GVH Kartell Chatjén azonban anonim módon segíthetik a szervezet munkáját és kérhetnek információt, tanácsot a hivatal munkatársaitól.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelt jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, hiszen az elvileg konkurens cégek összejátszása rendkívül káros a gazdaság fejlődésére, a fogyasztóknak közvetlen és súlyos hátrányt okoz, valamint általánosságban rontja a hatékonyságot. A kartellek feltárásánál a sikeres fellépés kulcsa gyakran a „hallgatás megtörése”, és így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése. Információhoz a versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak. 

A hazai vállalkozások, különösen a kkv-k azonban nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és annak következményeivel, sem azzal, hogy lehetőségük van abból kilépni a következmények jelentős mérséklése mellett. Ezen kíván segíteni az úgynevezett Kartell Chat, amelyet 2015 végén hozott létre a GVH, hogy támogassa a vállalkozások ismereteinek bővítését, segítse a versenyjognak megfelelő üzleti magatartásuk kialakítását. Hasonló, névtelenséget biztosító kommunikációs rendszer a magyar versenyhatóságon kívül csak a német Bundeskartellamtnál működik.

A Kartell Chat zárt, védett rendszere egy egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy tudásukat névtelenségük megőrzése mellett úgy oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival, hogy nem kell tartaniuk a negatív következményektől vagy megtorlástól. A vállalkozások akkor is megoszthatják információikat a versenyhivatallal, ha a cégnél nincs vagy nem kielégítően működik az úgynevezett megfelelőségi program. A vállalkozások a Kartell Chaten feltehetnek bármilyen, a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatos kérdést, ráadásul minden esetben a GVH ugyanazon kollégájával kerülnek kapcsolatba, ami megkönnyíti a kommunikációt.

A Kartell Chat idén egy komoly elismerést is bezsebelt. A Nemzetközi Versenyhálózat (International Competition Network, ICN) és a Világbank által meghirdetett versenyen úgynevezett Honorable Mention díjat kapott. A Világbank és az ICN hirdet versenyt, amellyel növelni szeretné a versenyhatóságok szerepének jelentőségét a versenykultúra-fejlesztésben. A versenyre négy témában összesen 43 pályázat érkezett. A GVH a „Verseny-reformok ösztönzése az állampolgárok és a civil társadalom bevonásával” kategóriában kapott elismerést.