„Előre és nem visszafelé kell haladunk. Horvátország azért lépett be az Európai Unióba, hogy partnereinkkel közösen egyenlő államokon, polgárokon és lehetőségeken alapuló Európát építsen” – mondta Andrej Plenkovic az Európai Parlamentben, hozzátéve, hogy továbbra is a szolidaritásnak kell maradnia tetteink fő mozgatórugójának.

A növekedés, a felzárkózás és a tagállamok egyenletes fejlődése egyaránt kiemelten fontos – mondta a horvát kormányfő. „A tagsággal járó előnyöket a polgároknak a bőrükön kell érezniük” – szögezte le és felhívta a figyelmet az oktatási, kutatási, fejlesztési befektetések, valamint az állampolgárokat védő pénzügyi stabilitás fontosságára.

Válaszában Antonio Tajani EP-elnök azt mondta: „Plenković miniszterelnök egy pozitív, előre tekintő víziót fogalmazott meg, amelyben Horvátország és az EU egy hatékonyabb uniót megteremtésén dolgozik. Kiváló érveket hozott a tagság mellett, ugyanakkor nagyon helyesen mutatott rá a biztonság, fiatalkorú munkanélküliség és kontrollálatlan migrációban rejlő problémákra.”

A frakcióvezetők többsége üdvözölte a miniszterelnök felszólalását és egy demokratikusabb Európára vonatkozó felhívását, hozzátéve, hogy Horvátország szakítása saját problematikus múltjával remek példa arra, hogy kemény munkával és kitartással lehetséges bíztató európai jövőt teremteni.

A vitában egyes képviselők a nemzeti és európai identitás megőrzését és összehangolását hangsúlyozták, mások Európai szociális felelősségvállalásának erősítését szorgalmazták. A képviselők támogatják a nyugat-balkáni államok integrációját, ha a határviták lezáródnak és az Európai Bizottság által felállított kritériumok teljesülnek – olvasható az Európai Parlament közleményében.