Jövő kedden érkezhet meg Portugáliába az első gázszállítmány az Egyesült Államokból. Az amerikai gázexport lenyomhatja az orosz árakat.

Elindult rakományával az az óriás tanker, amely Louisianából visz földgázt portugál megrendelésre. A 300 méter hosszú Creole Spirit a portugál Galp Energia cégnek szállítja az energiahordozót.

A texasi Cheniere Energy idén februárban kezdte meg a gázexportot. A Mexikói-öbölben kitermelt földgázzal Brazíliában és több ázsiai országban kereskedik, a mostani szállítmány viszont az első, amelyik az európai felhasználókat célozza meg.

A Cheniere hosszú távú megállapodást kötött többek között a brit BG Group-pal és a spanyol Gas Natural társasággal.

Az Egyesült Államok egyértelműen pozíciót akar foglalni Európában, és ezzel valószínűleg árcsatározást indít el Oroszországgal. Az orosz Gazprom ugyanis az amerikai árnál jelenleg 25-30 százalékkal drágábban kínálja termékét legnagyobb európai fogyasztóinak. A gázszükséglet 50 százaléka Oroszországból érkezik Németországba, míg egyharmada Olaszországba.

Bár februárban a Gazprom vezérhelyettese, Alekszandr Medvegyev még úgy nyilatkozott, hogy a cég árpolitikáját nem befolyásolja majd az amerikai export, könnyen elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek versenyezni a Cheniere áraival.