Az FBI Amerikában akarja kihallgatni a FIFA hét vezető tisztségviselőjét, akiket Zürichben vettek őrizetbe, ezért kiadatásukat kérik. A válaszra 14 napos határidőt szabtak.

Az amerikaiak kezdik elveszíteni türelmüket. Május 27-én az FBI nyomozati adatai alapján vették őrizetbe Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hét vezető beosztású munkatársát, ám az Egyesült Államokban úgy ítélik meg, hogy Svájcban nagyon lassan halad a vizsgálat.

Az FBI-t nem nagyon érdekli a svájci főügyész bejelentése, amelyben közölte, hogy előre is türelmet kér mindenkitől, de ezt a „meccset” nem lehet 90 perc alatt lejátszani, bonyolult és hosszú eljárás elé néznek a hatóságok.

14 nap a válaszra

Svájc napi és állítólag konstruktív kapcsolatban áll a FIFA korrupciós botrány ügyében Washingtonnal. Svájcban hivatalosan még nem reagáltak az amerikai megkeresésre. Az amerikaiak 14 napos határidőt szabtak, addig várnak választ mind a svájci hatóságoktól, mind az érintettek jogi képviselőitől.

A gyanú szerint három évtized alatt minimum 65 millió fontnyi (26-27 milliárd forint) kenőpénz vándorolt különböző kezekbe. Minden bizonnyal ez csupán a jéghegy csúcsa, mert sokkal több pénzről lehet szó.

Blatter megúszhatja?

Az ügyben változatlanul nem hallgatták meg (vagy ki) a FIFA hivatalban lévő elnökét, Sepp Blattert (79), noha éppen a svájci főügyész üzent neki sajtókonferenciáján, hogy minden bizonnyal rá is sor kerül. Természetesen tanúként és nem gyanúsítottként.

Blatter ezekben a napokban szintén az üzengetés politikáját választotta, bár még közvetlen környezetében is azt gondolják, hogy jobban tenné, ha csendben maradna. A FIFA elnökét a korrupciós balhé kirobbanásakor, május 28-án újraválasztották, pedig a küldöttek jó része amellett kampányolt, hogy távoznia kell.

Blatter győzött. Majd négy nappal később, június 2-án bejelentette, hogy kész lemondani, s a FIFA rendkívüli közgyűlésének összehívását sürgette. Blatter persze nem mondott le, sőt, most már azt üzeni, hogy nincs is szándékában, a körülmények megváltoztak. Vajon mire gondol? Mi az, amit mi nem tudunk? Vagy biztos benne, hogy mégsem citálják a nyomozók elé? Utóbbi eléggé valószínűtlen, hiszen a szervezet első embereként őt valamilyen formában mindenképp felelősség terheli.

Moszkva kikéri magának

A nyomozásban az is figyelemre méltó, hogy a svájciak eddig csupán a 2018-as oroszországi világbajnokság megrendezésével összekapcsolható gyanús bankszámlákról számoltak be, a 2022-es vb-t elnyert Katar körül nagy a csend, noha korábban Oroszországgal szemben éppen Katar került a korrupciós vádak kereszttűzébe. Moszkvában hevesen tiltakoztak a gyanúsítgatások ellen, mondván, náluk tisztábban még senki nem nyert vb-rendezést. Katar hallgat – most nincs miért védekeznie.

Döntő a vezér nélkül?

Figyelemre méltó, hogy Blatter nem szándékozik Kanadában megnézni a női labdarúgó-világbajnokság döntőjét, így a címvédő Japán és az USA vasárnap vezérmentesen játszik a trófeáért. Hogy miért nem utazik Blatter, aki korábban hivatalánál fogva sokkal kisebb jelentőségű összecsapásokon is ott volt? Indoklás nincsen.

A FIFA rendkívüli kongresszusának összehívásáról nincsenek hírek, noha állítólag az mégsem került le a napirendről, csak épp Blatter taktikázása miatt nincsen kezdeményező. Mint ahogy az elnöki posztra sem jelentkeznek „tucatjával” – valahogy megcsappant az érdeklődés.