A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. 5,1 milliárd forintból bővíti export kapacitását. A fejlesztéshez 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap a társaság, amely 120 fővel növeli a foglalkoztatottak számát.

A fejlesztés eredményeként a szentesi Hungeritnél ötmillióval több szárnyast tudnak levágni. A beruházás keretében felépül a társaságnál többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be. A beruházás megvalósítását követően a cégnél 9 ezer tonna panírozott terméket állítanak majd elő – mondta el sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: mostanra egyre több magyar közepes és nagyvállalat éri el “azt a versenysúlyt”, amelynek alapján igénybe veheti a kifejezetten a nagyvállalatok számára biztosított – jelentős beruházásokat feltételező – támogatási rendszert. Ez korábban szinte teljes mértékben a külföldi vállalatok privilégiuma volt. 

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egy térség számára meghatározó jelentőségű vállalkozásokat, mint a szentesi Hungerit baromfifeldolgozó, segíteni kell annak érdekében, hogy egy-egy régió gazdasága fejlődjön, versenyképes legyen és népesség megtartó ereje megmaradjon, növekedjen. A mostani beruházás is ezt szolgálja ugyanis 120 új munkahelyet hoz létre a térségben.

Magyar József, a Hungerit Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-nek elmondta: a társaság az előzetes adatok szerint mintegy 47 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben. Ez 3,5 milliárd forinttal több a 2015-ösnél. A Hungerit árbevételének 55 százaléka származik az exportból, míg 45 százalékát adja a belföldi értékesítés. a társaság tervei között az szerepel, hogy az export árbevételt 60-65 százalékra növelik, míg a belföldi eladások aránya 35-40 százalékra csökken. Ezt szolgálja a mostani beruházás is.

A Hungerit termelése jelentős mértékben megsínylette az orosz embargót. Mintegy 1500 tonna áru esett ki a piacról, a kár pedig 4 millió euró, mintegy 1,2 milliárd forint. A mostani beruházás eredményeként a cég panírozott termékekből a jelenlegi 6 ezerrel szemben 9 ezer tonnát állít elő, amit elsősorban export piacokra szállítanak. 

A madárinfluenza szintén negatívan érinti a társaság termelését. Ennek nagyságát most még becsülni sem lehet. A kár súlyát az mutatja leginkább, hogy a cégnél lesznek olyan hetek, amikor várhatóan mintegy 600-700 embernek csak állásidőt tud fizetni a Hungerit, elküldeni azonban senkit sem akarnak – közölte Magyar József. (MTI)

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Magyar József, a Hungerit elnöke