Állami biztosító piacra lépésével teremtene egyensúlyt a piacon a román kormány.

Az országban hónapok óta egymást érik a fuvarozók tiltakozó demonstrációi a biztosítótársaságok tetemes díjemelései ellen, amelyekre válaszul a kormány a közelmúltban a díjak befagyasztásával jelezte egyetértését. Most egy állami biztosítótársaság felállításával egyensúlyozná ki a piacot – írja a Biztosítási Szemle.

Habár az eddigi intézkedésekkel, és az árak befagyasztásával egyetértenek a fuvarozók képviselői, nem tetszésüket fejezték ki, hogy az árak esetleges maximalizálása a pénzügyi felügyelet feladata legyen. Szerintük az ASF az elsődleges felelős a kialakult helyzetért.

A kormány látszólag tart a további intézkedésektől arra hivatkozva, hogy nem feladata az árszabályozás, a parlament azonban nem hagy választást ebben a tekintetben. Pár napja ugyanis elfogadták az árak maximalizálását, továbbá egy állami biztosító létrehozását előíró törvénymódosítás.

Az ellenzők attól tartanak, a módosítással kinyitották Pandora szelencéjét, erre hivatkozva ugyanis más ágazatok szereplői is joggal kérhetik az árak állami maximalizálását.