A nyári szünetet követően kedden visszatérnek a parlamentbe a szlovákiai honatyák, hogy megkezdődjék a törvényhozás 9. ülése, amelyen 84 kormányzati és ellenzéki törvényjavaslat vár megtárgyalásra.

A törvényhozók vitázni fognak a kormánykoalíciós Most-Híd törvényjavaslatáról, amely szerint a kerékpárosok lakott területen belül, illetve a kerékpárutakon kis mennyiségű alkohol elfogyasztása mellett is kerekezhetnének, amit a párt képviselője, Bastrnák Tibor és Gál Gábor a biciklistákra vonatkozó ártalmatlan enyhítésnek tart.

A törvényjavaslat célja megváltoztatni a kerékpárosok alkoholfogyasztásra vonatkozó törvényileg előírt zéró toleranciát mindazon biciklisták esetében, akik lakott területen belül vagy a kerékpárosok számára kialakított utakon közlekednek – írja a hirek.sk.

A törvényjavaslat olyan taxatíve megállapított véralkoholszint mellett engedélyezné a kerékpározást, amely kizárná, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség növelje annak kockázatát, hogy a kerékpározó önnön és polgártársai életében, egészségében kárt tesz – magyarázzák a képviselők. Véleményük szerint az ilyen mennyiségű alkohol elfogyasztása szinte semmilyen hatással nincs a kerékpáros mentális, szenzoros és motoros funkcióira, azaz nincsenek hatással a közlekedésbiztonságra.

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter az ágazatot érintő reformcsomagjának első fejezetét is megtárgyalja a törvényhozás. Ennek részét képezi egy új, a postafiók-cégek visszaszorítását célzó törvény, amelynek segítségével átláthatóbbá válna a közpénzek kezelése. A közszféra partnereinek regisztrációjáról szóló törvény előírná a cégek kötelező regisztrációját.

A postafiók-cégekkel szemben irányuló törvény az európai joggyakorlatban egyedülálló. „Ez a nyilvántartás lehetővé teszi, hogy áttekintésünk legyen azzal kapcsolatban, hogy ki mindazon társaságok végső haszonélvezője, amelyek az állammal üzletelnek. Egyszerűen szólva egy nagyon-nagyon kemény, véleményem szerint hatékony törvény a postafiók-cégek ellen” – mondta múlt héten Robert Fico miniszterelnök.

A törvényhozás szeptemberi ülésén az Andrej Danko házelnök, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke által felvázolt házszabály-módosítás is terítékre kerül. A módosítással betiltanák a törvényhozásban a transzparensek, szórólapok és mobiltelefonok használatát, valamint fényképek és videofelvételek készítését.

A honatyákat mindemellett egyéb korlátozásoknak is kitennék, beleértve a felszólalásra szabott időt. A frakció által megbízott képviselőnek 30 perc állna rendelkezésére, a többieknek 20. A parlament vezetése és a kormány azonban mentesülne az említett korlátozások alól. A törvényhozásban szankciók is életbe lépnének. Az engedetlenkedőket több ezer eurós pénzbírsággal sújthatnák. Natália Blahová, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője szerint Danko igazgatóként kíván uralkodni a képviselők felett.