Nemcsak a kvóta kimerülése, de a felajánlható lakások számának csökkenése is oka lehet, hogy idén az első három hónapban csak 1075 bajba jutott adós lakását ajánlottak fel vételre a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET).

A felajánlott ingatlanok száma évről évre csökken: míg 2013-ban még 12 830, tavaly 9147 lakást ajánlottak fel a pénzintézetek – írja a Világgazdaság. A lap emlékeztet, hogy a NET csak 35 ezer lakást vehet meg a hiteladósoktól, és március végén már 29 236 szerződéssel rendelkezett, míg a felajánlott lakások száma meghaladta a 40 ezret. A Magyar Bankszövetség régóta szorgalmazza a NET mandátumának kiterjesztését 50 ezerre, ám sok szakértő szerint a felajánlhatósági feltételeken is enyhíteni kellene.

A feltételek módosítására és a kvóta növelésére azért is szükség lenne, mert még több tízezer jelzáloghitelest fenyeget az a veszély, hogy elveszíti otthonát. A bankok 2016 végéig 72 ezer olyan adóst kerestek meg, akik tartósan nem törlesztik adósságukat, ám közülük csupán négyezerrel sikerült megegyezniük.

A nem együttműködő adósoknál – ha a hitelező úgy dönt – elindulhat a fedezetérvényesítés, de az is jellemző megoldás, hogy a bank eladja a bedőlt hiteleket egy követeléskezelőnek. Akikkel sikerült megállapodni, azok háromnegyede megtarthatta ingatlanát, a megállapodások közel fele a hitel átalakításával zárult, az adósok csaknem ötödét pedig a NET programjába léptették be.