Az idei első hét hónapban a magyarországi ipar teljesítménye mindössze 1,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban minden ágazat teljesítménye csökkent, egyedül a kőolaj-feldolgozás növekedése tartotta legalább szinten az ipari kibocsátást.

A magyarországi ipari termelés volumene júliusban 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Naptárhatástól megtisztítva azért nem ennyire rossz a helyzet, igaz nem is jó: a hónapban idén kettővel kevesebb munkanap volt, mint tavaly, ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a termelés 0,1 százalékkal maradt el, a 2015 júliusitól, vagyis gyakorlatilag stagnált – közölte a KSH.

A termelés az év első hét hónapjában így összességében 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. (Nem csoda, hogy a második negyedévben a szolgáltatószektor hozzájárulása a GDP-hez lényegesen nagyobb volt, mint az iparé.) Míg az előző hónaphoz viszonyítva júliusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal csökkent. 

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelésben meghatározó súlyú járműgyártásban jelentős volt a visszaesés, de csökkent a termelés az élelmiszeriparban, a vegyiparban és az elektronikus fogyasztási cikkeknél is. A csökkenés csak részben indokolható a naptárhatással, többnyire minden olyan ágazatban visszaesés tapasztalható, amelyekben korábban növekedés volt jellemző – hangsúlyozta Schindele Miklós. A csökkenést ugyanakkor ellensúlyozta például a kőolaj-feldolgozásban tapasztalt növekedés – tette hozzá.  

Júniusban szintén elmaradt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,3 százalékkal csökkent az előző hónapban. Az ipari termelés csökkenésére – éves összehasonlításban – a júniusit megelőzően márciusban volt példa, előtte ugyanakkor 2013 szeptembere óta, azaz 30 hónapig emelkedett az ipari kibocsátás. (MTI)