Idén augusztusban a magyarországi építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az első nyolc hónapban összességében 27,9 százalékkal bővült. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett az utolsó nyári hónapban: az épületek építéséé 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal.

Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye – közölte a KSH. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 46,5, az egyéb építményeké 28,2, a speciális szaképítésé 35,9 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 89,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.