Mindössze nyolcmilliárdot kínáltak a 27 milliárd forintért meghirdetett Köki Terminálért. A bevásárlóközpontra kiírt pályázat így eredménytelenül zárult, a felszámoló hamarosan újra nekifut a pláza eladásának.

Ezúttal sem sikerült eladni a Köki Terminál bevásárlóközpontot. A Budapest XIX. kerületében, Kispesten, az M3-as metró végállomásánál álló plázát 27 milliárd forintos irányáron hirdette meg a komplexumot építő R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A nemrég lejárt határidőre egy nyolcmilliárd forintról szóló ajánlat érkezett, amelyet a felszámoló nem tudott elfogadni, így a pályázat eredménytelenül zárult.

Nem ez volt az első alkalom, hogy érdeklődtek a dél-pesti bevásárlóközpont iránt. Például 2013 végén hárman is megvásárolták a részletes pályázati dokumentációt, igaz akkor egyetlen ajánlat sem érkezett a két éve még 35 milliárd forintért kínált plázára. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. közlése szerint a Köki Terminált hamarosan újra meghirdeti a felszámoló.

Amint arról beszámoltunk: a bevásárlóközpontot 2008-ban kezdték el építeni, a Köki Terminál mintegy 40 milliárd forintot emésztett fel, amelyhez az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosított 27 milliárd forint hitelt. A pláza mellett egy OBI barkácsáruházat, egy parkolóházat, valamint egy komplett buszpályaudvart magába foglaló komplexum óriási: alapterülete mintegy 220 ezer négyzetméter, igaz a bérbeadható terület ennek alig a harmada, 70 ezer négyzetméter.

A komplexum egy forgalmas közlekedési csomóponthoz épült, összeköti az M3-as metró és több buszjárat végállomását. Valószínűleg ezért nyilvánította a kormány stratégiailag kiemelt szervezetté a R-CO-t (nem beszélve a beragadt óriási MFB-hitelről), és ezért a bevásárlóköpontot azóta is az állami felszámoló üzemelteti. A felszámolás 2012 végi elindulásának hírére a Köki Terminál kihasználtsága csökkent valamelyest, a látogatószám azonban nem, sőt folyamatosan emelkedik az utóbbi években, így a bezárt üzletekben új bérlők nyitottak, és a pláza kihasználtsága azóta is 90 százalék körüli.