A júniusi 0,1 százalék után júliusban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Európai Unióban – jelentette csütörtökön az Eurostat.

Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek. Magyarországon az év/év és a hó/hó mutató is negatív: az előbbi mínusz 0,3, az utóbbi 0,2 százalék.

Éves összevetésben negatív inflációról 12 tagállam tájékoztatta az uniós statisztikai hivatalt. A legnagyobb mértékben (1,1 százalékkal) Bulgáriában és Horvátországban csökkentek a fogyasztói árak, Szlovákiában mínusz 0,9 százalék volt az infláció júliusban.

A legnagyobb, 2 százalékos áremelkedést Belgiumban regisztrálták, Svédországban 1,1 százalékkal, Máltán 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Júliusban az energiaárak uniós átlagban 6,7 százalékkal csökkentek, ezt nem számítva 1 százalékos volt az átlagos éves áremelkedés az év hetedik hónapjában. Az energián kívül emelkedtek az árak: az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 1,4 százalékos volt az infláció, az ipari termékek 0,4, a szolgáltatások 1,2 százalékkal drágultak 2015 júliusához képest.