A pénzromlás üteme tavalyhoz képest emelkedett ugyan valamelyest, de az infláció továbbra is alacsony szinten mozog. A sertéshús és a tejtermékek ára jelentősen csökkent éves összevetésben, a krumpli és a cukor viszont nagyot drágult.

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – derül ki a KSH adataiból. Az infláció mértéke megegyezik a tavaly decemberivel, és elmarad az elemzők által várt 1,2 százaléktól, ugyanakkor egy évvel korábban még csökkentek az árak, átlagosan 1,4 százalékkal. Mindez azt jelenti, hogy az bár az infláció mértéke nőtt tavalyhoz képest, az áremelkedés üteme a korábban várttól.

Az élelmiszerek ára idén januárban átlagosan 1,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára 22,8, a cukoré 13,1, az étolajé 12,5 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a sertéshús ára 17,2, a tejé 9,9, a sajté 6,9 százalékkal mérséklődött. A sertéshús az áfakulcs csökkentése, míg a tej és tejtermékek a felvásárlási árak zuhanása miatt csökkent eredményeként annak, hogy Oroszország az élelmiszerimport korlátozásával válaszolt a vele szemben bevezetett uniós szankciókra.

Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett, átlagosan 3,5 százalékkal, míg a tartós fogyasztási cikkek kettő, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 5,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázé 13 százalékkal.